Tekst objavljen: 16.07.2015 9:09        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da Srbija ne može da se poredi s Grčkom, rekavši da gotovo da nema zemlje na svetu koja se može pohvaliti da samostalno i nezavisno vodi ekonomsku politiku, da s lakoćom upravlja javnim finansijama i ne zajmi novac na svetskom tržištu kapitala.

Tabaković: Ne možemo se porediti s Grčkom

"Mi se po mnogo čemu ne možemo porediti s Grčkom. Mala smo, siromašna i otvorena zemlja. Sa mnogo propuštenih šansi, rana. Grčka je član EU i monetarne unije. Nas tamo još nema. Grčka ima veoma razvijen sektor usluga, posebno turizam. Kod nas je to još neiskorišćena šansa", rekla je Tabakovićeva za "Politiku".

Tabakovićeva je navela i da je, pored svega toga, Grčka zapala u ogromnu dužničku krizu jer je bila u prilici da se lako i brzo zadužuje, što je i činila, ali da "odgovornost za njihov slom snose i strani kreditori koji su im šakom i kapom davali zajmove".

Guvernerka NBS je dodala da joj je veoma drago što nije došlo do "balkanizacije" Grčke i njenog odstranjivanja iz porodice evropskih država, ocenivši da će Grci sve sadašnje i buduće probleme lakše rešavati u EU nego sami.

Ona je naglasila i da se EU može mnogo toga zameriti, ali da su mir i napredak njena dva neosporna dostignuća.

"Istrajavanje na tim ciljevima - miru i napretku za čitav kontinent i za zemlje koje nisu formalne članice EU je u interesu svih. Taj političko-integrativni proces nije doveden u pitanje", ocenila je Tabakovićeva.

Na pitanje da li Srbija treba da strepi od dužničke krize, guvernerka NBS kaže da ne treba, jer je, umesto olakog pristajanja na ponuđene izlaze, izabrala da zajednički pronađe održiva rešenja.

"Svi uslovi koje smo u razgovorima s MMF dogovorili - javni su i sadržani u potpisanom sporazumu koji je "okačen" na sajt MMF. Sve se zna - i koliko smo dužni, i koliko su nam deficiti i šta planiramo i odakle ćemo se zaduživati... To je do nedavno bila tajna. Iako postoji ona poslovica "onaj ko čuva svoju tajnu, svoj je gospodar", mi ni od koga ništa ne krijemo. Javnost je naša garancija suvereniteta", zaključila je Tabakovićeva za "Politiku".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs banke EU MMF dužnička kriza Grčka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana