Tekst objavljen: 02.12.2013 16:45        


Narodna banka Srbije namerava da inflaciju, koja će na kraju ove godine biti ispod četiri odsto, stabilizuje na niskom nivou, s ciljem da ona do kraja 2016. iznosi četiri odsto, najavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković: Obezbedićemo stabilan kurs i inflaciju (Medija centar Beograd)

- Imajući u vidu smanjivanje inflatornih pritisaka, za šta je u narednom periodu bitno dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije u skladu s planom, naš izvršni odbor će razmotriti dalje ublažavanje monetarne politike - rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković je napomenula da u politici kursa neće biti nikakvih promena. - Ne ciljamo nijedan nivo kursa i ne nameravamo da utičemo na ono što ima dugoročni uticaj, već procenjujemo da li su neki pritisci na deviznom tržištu kratkoročni i u odnosu na njih delujemo u oba smera - i kupovine i prodaje deviza. Tako je od početka godine NBS na međubankarskom deviznom tržištu prodala 425 miliona evra, a kupila, odnosno vratila u devizne rezerve, 395 miliona evra - zaključila je ona.
Guverner objađnjava da to znači "praćenje i analiziranje i prisutnih rizika koji mogu doći iz spoljnog okruženja i po osnovu unutrašnjih neravnoteža, a od kojih takođe zavisi da li će monetarna politika imati dodatni prostor za dalju relaksaciju".

Tabakovićeva je istakla da je za održavanje stabilne i niske inflacije, na šta će ubuduće biti usmerene mere monetarne politike, važan preduslov i smanjivanje kamatnih stopa.

Ona je dodala da je to proces na koji utiču i drugi faktori vezani za makroekonomsku stabilnost i oporavak realnog sektora.

- Ipak, želim da vas podsetim na to da su kamatne stope na dinarskom tržištu novca već na silaznoj putanji, čime se formira uporište i za smanjenje kamatne stope na dinarskom kreditnom tržištu - rekla je Tabakovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković kursna lista nbs nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije devizni kurs kurs dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana