Tekst objavljen: 02.12.2013 16:45        


Narodna banka Srbije namerava da inflaciju, koja će na kraju ove godine biti ispod četiri odsto, stabilizuje na niskom nivou, s ciljem da ona do kraja 2016. iznosi četiri odsto, najavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković: Obezbedićemo stabilan kurs i inflaciju (Medija centar Beograd)

- Imajući u vidu smanjivanje inflatornih pritisaka, za šta je u narednom periodu bitno dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije u skladu s planom, naš izvršni odbor će razmotriti dalje ublažavanje monetarne politike - rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković je napomenula da u politici kursa neće biti nikakvih promena. - Ne ciljamo nijedan nivo kursa i ne nameravamo da utičemo na ono što ima dugoročni uticaj, već procenjujemo da li su neki pritisci na deviznom tržištu kratkoročni i u odnosu na njih delujemo u oba smera - i kupovine i prodaje deviza. Tako je od početka godine NBS na međubankarskom deviznom tržištu prodala 425 miliona evra, a kupila, odnosno vratila u devizne rezerve, 395 miliona evra - zaključila je ona.
Guverner objađnjava da to znači "praćenje i analiziranje i prisutnih rizika koji mogu doći iz spoljnog okruženja i po osnovu unutrašnjih neravnoteža, a od kojih takođe zavisi da li će monetarna politika imati dodatni prostor za dalju relaksaciju".

Tabakovićeva je istakla da je za održavanje stabilne i niske inflacije, na šta će ubuduće biti usmerene mere monetarne politike, važan preduslov i smanjivanje kamatnih stopa.

Ona je dodala da je to proces na koji utiču i drugi faktori vezani za makroekonomsku stabilnost i oporavak realnog sektora.

- Ipak, želim da vas podsetim na to da su kamatne stope na dinarskom tržištu novca već na silaznoj putanji, čime se formira uporište i za smanjenje kamatne stope na dinarskom kreditnom tržištu - rekla je Tabakovićeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković kursna lista nbs nbs Narodna banka Srbije guverner Narodne banke Srbije devizni kurs kurs dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip