Tekst objavljen: 09.06.2015 15:45        


Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić smatra da država ne može da se osloni na carinske prihode i novac od drugih taksi kako bi podstakla rast, već je za to potrebno bolje poslovno okruženje. "Nema rasta bez kvalifikovane radne snage, i zato je potrebno da imamo kvalitetno obrazovanje", rekao je Šoškić juče na Ekonomskom forumu, čiji je Tanjug BIZ medijski partner.

Takse neće pogurati rast,već bolja poslovna klima

Takođe, dodao je on, važno je da se podigne kapacitet institucija, da one donose odluke samostalno, oslobođene političkog uticaja, kao i da se reši problem korupcije.

"Potrebno nam je i da političke izjave o prioritetima budu jasne, a prioriteti bi trebalo da budu kvalitetno obrazovanje, povećanje institucionalnog kapaciteta i infrastruktura", kazao je Šoškić.
Na panelu "Odakle će doći ekonomski rast", Šoškić je ocenio da je neophodno da se zemlja drži van rizika od bankrota, ali to nije i dovoljno.

"Jedno je da se izbegne bankrot, a drugo da se razvoj omogući", rekao je on.
Fiskalna stabilnost i održivost su, smatra on, prvi uslov za bolji makroekonomski okvir, a važno je i ulaganje u infrastrukturu.

Šoškić je rekao da, u situaciji kada imate recesiju, privatni sektor je oprezan po pitanju investicija, pa onda vlada mora da podrži ekonomsku aktivnost kroz ulaganja iz budžeta.
"Nekad to nije moguće zbog fiskalnih ograničenja".

Bivši guverner NBS je mišljenja da su zanemareni preduzetnici koji mogu da počnu posao u podrumu, pa da stignu do male ili srednje firme, a nekad i da naprave velika preduzeća.
Naglasio je da rast svakako nije moguć bez rasta kreditiranja, jer je većina investicija finansirana kroz bankarske kanale.

"Problem je i što je bankama u prirodi da odlažu davanje kredita kad je kriza, a to onda odlaže oporavak zemlje", zaključio je Šoškić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovna klima posao biznis takse

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana