Tekst objavljen: 14.05.2015 9:56        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, jer su slabiji ekonomski podaci iz Kine povećali zabrinutost u pogledu tražnje u toj zemlji koja je najveći svetski potrošač energenata, naveli su analitičari.

Tmurne ekonomske vesti iz Kine oborile cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 20 centi na 60,30 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila 16 centi na 66,65 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Situacija sa globalnom tražnjom nafte je znatno slabija nego pre 24 sata, jer su lošiji ekonomski podaci iz Kine oborili cene nafte", izjavio je tržišni strateg sidnejske kompanije "CMC Markets", Majkl Mekarti.

Rast prometa u trgovini na malo u Kini, kao ključni pokazatelj lične potrošnje, usporio je u aprilu na 10 odsto, što je najsporiji tempo rasta za poslednjih devet godina, navodi se u saopštenju kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Sa druge strane, investicije u fiksne aktive, kao merilo vladine potrošnje na infrastrukturu, skočile su u prva četiri meseca ove godine 12 odsto, što je najslabiji tempo od 2000. godine. Osim toga, industrijska proizvodnja, koja meri proizvodnju u fabrikama, radionicama i rudnicima, porasla je u aprilu u Kini 5,9 odsto, što je bolje u odnosu na martovski rast od 5,6 odsto, ali slabije od prognoza ekonomista od 6,0 odsto.

"Veći od očekivanog pad američkih zaliha nafte, kao signal snažnje tražnje, ograničio je pad cena tog energenta", izjavio je Mekarti, nakon što je američko ministarstvo energetike saopštilo da su zalihe smanjene za 2,2 miliona barela u nedelji zaključno sa 8. majem, na 484,8 miliona barela.

Reč je o drugoj uzastopnoj nedelji pada zaliha, koji je ovaj put bio daleko veći od očekivanja analitičara koji su prognozirali pad od 250.000 barela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana