Tekst objavljen: 11.11.2019 9:00        


Najveći svetski prodavac automobila Toyota Motor osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25% u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta

Tojota se udružuje sa Vorenom Bafetom

Dve kompanije su saopštile da će svaka uložiti po 50% kapitala potrebnog za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će dizajnirati i razvijati automobile na baterije i struju, prenosi CNBC.

Nisu objavljeni detalji o ukupnoj vrednosti tog poduhvata.

BID i Toyota su naveli u saopštenju da planiraju da kadrove za novo preduzeće obezbede premeštanjem inženjera i zaposlenih u sektorima Istraživanje i razvoj (R&D) iz obe kompanije.

Izvršni potpredsednik Toyote, Šigeki Teraši naveo je u saopštenju da kompanija ima isti cilj, da dalje promoviše široku upotrebu elektrifikovanih vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Investitor Voren Bafet stavio je veliki ulog "na kocku" kada je 2008. godine kupio akcije BID-a stekavši vlasnički udeo od 24,6%. Procenjuje se da je od te investicije Berkšir Hatavej neto zaradio više od milijardu dolara u poslednjih 10 godina.

BID je osnovan 1995. godine kao preduzeće za prodaju baterija, automobila, bicikala na baterijski pogon, autobusa, akumulatora i kamiona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
toyota voren bafet udruživanje auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana