EUR 117,56 USD 108,48 CHF 110,62

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 18.02.20. :: 117.5591 rsd

Tekst objavljen: 11.11.2019 9:00        


Najveći svetski prodavac automobila Toyota Motor osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25% u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta

Tojota se udružuje sa Vorenom Bafetom

Dve kompanije su saopštile da će svaka uložiti po 50% kapitala potrebnog za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će dizajnirati i razvijati automobile na baterije i struju, prenosi CNBC.

Nisu objavljeni detalji o ukupnoj vrednosti tog poduhvata.

BID i Toyota su naveli u saopštenju da planiraju da kadrove za novo preduzeće obezbede premeštanjem inženjera i zaposlenih u sektorima Istraživanje i razvoj (R&D) iz obe kompanije.

Izvršni potpredsednik Toyote, Šigeki Teraši naveo je u saopštenju da kompanija ima isti cilj, da dalje promoviše široku upotrebu elektrifikovanih vozila.

Investitor Voren Bafet stavio je veliki ulog "na kocku" kada je 2008. godine kupio akcije BID-a stekavši vlasnički udeo od 24,6%. Procenjuje se da je od te investicije Berkšir Hatavej neto zaradio više od milijardu dolara u poslednjih 10 godina.

BID je osnovan 1995. godine kao preduzeće za prodaju baterija, automobila, bicikala na baterijski pogon, autobusa, akumulatora i kamiona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
toyota voren bafet udruživanje auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana