Tekst objavljen: 19.08.2021 13:05        


Kako saznaje agencija Nikkei, Toyota će smanjiti globalnu proizvodnju u septembru za 40% u poređenju sa istim mesecom prošle godine. Glavni razlog je nestašica poluprovodnika, ali i situacija sa koronavirusom koja se pogoršala u jugoistočnoj Aziji

Tojota smanjuje proizvodnju zbog nestašice čipova


Prema planovima objavljenim u julu, japanski proizvođač automobila je nameravao da proizvede oko 900.000 automobila u septembru, ali je sada taj broj smanjen na oko 500.000 jedinica. Globalna nestašica mikročipova je problem o kojem smo već dosta pisali, ali je brzo širenje delta soja u jugoistočnoj Aziji takođe uticalo na proizvodnju ostalih delova potrebnih za montažu automobila.

Poređenja radi,Toyota je proizvela 840.000 automobila u septembru 2020. kada je tržište počelo da se oporavlja nakon pandemijskog udarca. Sada se očekuje da će biti proizvedeno oko 350.000 jedinica manje, što je pad od 40%.

Japanska kompanija će biti primorana da zatvori pojedine fabrike u Japanu, a jedna od njih je Takaoka u Aiči prefekturi gde se obustava proizvodnje očekuje početkom sledećeg meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sa druge strane, proizvodnja u Severnoj Americi, Kini i Evropi biće smanjena za desetine hiljada jedinica. Nakon ove vesti, oglasio se i Volkswagen sa saopštenjem da će i njihova proizvodnja biti smanjena u odnosu na prvobitne planove, upravo zbog nestašice mikročipova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
toyota čipovi nestašica čipova smanjenje proizvodnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana