Tekst objavljen: 12.05.2017 15:55        


Republički zavod za statistiku Srbije objavio je podatke o prosečnim platama za mart po privrednim delatnostima u Srbiji.

Top 10 najplaćenijih zanimanja u Srbiji

Ovo su top 10 najvećih martovskih prosečnih zarada u Srbiji po delatnostima u privredi:

Zanimanja: Programer (različiti programski jezici) IT menadžer, team lider, CTO (glavni tehnički direktor)

Poslovi u oblasti informisanja i komunikacija generalno su dobro plaćeni, anajplaćeniji su oni koji se u tom sektoru bave računarskim programiranjem i konsultantskim delatnostima.U martu ove godine na tim pozicijama prosečna neto zarada (zarada koja lježe na račun, ne računajući poreze i doprinose) je iznosila čak 176.335 dinara, što je oko 3,7 odsto više od republičkog proseka. 

Zanimanja: Pilot, stjuard/stjuardesa, avio-tehničar

Poznato je da su plate pilota svuda u svetu, pa i u Srbiji, za veliku većinu građana abnormalne i da prelaze nekoliko hiljada evra. Verovatno se i zbog njihovih zarada, oblast vazdušnog saobraćaja izdigla po visini plata. Prema podacima RZS, u tom sektoru u martu su prosečna primanja iznosila 162.468 dinara.

Zanimanja: marketing menadžer, account menadžer, media buyer, digital marketing menadžer

Na ceni su i oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja. Tako je u oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta zabeležna prosečna zarada od 131.447 dinara.

Zanimanja: Diplomirani inženjer, naučni saradnik, menadžer

Mada je utisak da se nauka u Srbiji ne ceni dovoljno, pojedini poslovi iz naučnog sektora tržište i te kako ceni. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) iznosi 127.618 dinara.

Zanimanja u sektoru proizvodnje duvanskih proizvoda

Visoke plate zabeležene su i u duvanskoj industriji, što ne čudi, s obzirom da u Srbiji posluju tri najveća svetska prozvođača cigareta. Prema podacima RZS, oni koji su zaposleni u sektoru proizvodnje duvanskih proizvoda u proseku zarađuju 126.940 dinara.

Zanimanja u uslužnim delatnostima u rudarstvu

Ne računajući rudare, koji su neretko na minimalcima, u oblasti rudarstva se takođe može lepo zaraditi. Oni koji se bave uslužnom delatnosti u rudarstvu (usluge kod istraživanja mineralnih sirovina od prospekcije do detaljnih istraživanja ležišta i slično) u martu su primili prosečnu platu u iznosu od 113.592 dinara.

Zanimanja u sektoru eksploatacije nafte i prirodnog gasa

Među prvih 10 martovskih zarada su i plate zaposlenih u sektoru eksploatacije nafte i prirodnog gasa. Prema zvaničnim podacima, u toj delatnosti u proseku se zarađuje 102.259 dinara.

Zanimanja: finansijski savetnik, finansijski analitičar, matematičar, statističar

Kao i na zapadnim tržištima, i u Srbiji su zarade u finansijskom sektoru znatno više od proseka u odnosu na većinu drugih delatnosti. Ipak, najviše se zarađuje u oblasti finansijskih usluga (osim osiguranja i penzionih fondova), odnosno najveće plate imaju oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava i oni su u martu primili u prosjeku 100.892 dinara.

Zanimanja u sektoru proizvodnje koksa i derivata nafte

Među najvećim zaradama su i one koje primaju zaposleni u sektoru proizvodnje koksa i derivata nafte, odnosno oni koji se bave preradom nafte i sirovog uglja.

Zanimanja: Producent, urednik, novinar, realizator

Zvanična statistika je pokazala da visoke zarade, dva puta veće od republičkog proseka, primaju oni koji se bave programskim aktivnostima i emitovanjem, odnosno koji su angažovani na radijskom i televizijskom zabavnom programu i vestima. RZS je utvrdio da je njihova prosječna plata u martu iznosila 96.351 dinara.

Od januara ove godine minimalna mjesečna zarada u Srbiji iznosi 22.620 dinara. Ipak, poznato je da je isplaćivanje plata ispod propisanog minimuma kod nas neretka pojava.

To je donekle potvrdila i zvanična statistika, po kojojzaposleni u delatnosti putničkih agencija, tur-operatora i rezevracije u proseku su u martu zaradili 21.746 dinara,što znači da je mnogima u tom sektoru plata ispod zakonom određenog minimalca.

Najniže zarade u martu su primili radnici u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji(23.686 dinara),oni koji su angažovani na iznajmljivanju i lizingu(23.693 dinara)i na popravci računara i drugih predmeta.

Niske plate imaju zaposleni u sektoru prerade drveta i prozvodnje od drveta, osim nameštaja (27.118 dinara) i oblasti proizvodnje kože i i predmeta od kože (30.520 dinara).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate zanimanja najplaćeniji poslovi najbolja zanimanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana