Tekst objavljen: 01.03.2017 13:59        


Dolar je u današnjem trgovanju u Aziji ojačao, nakon što su dvojica zvaničnika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) nagovestili moguće podizanje kamatnih stopa u ovom mesecu, dok je govor predsednika SAD Donalda Trampa u Kongresu izazvao mešovite reakcije.

Trampov govor i signali iz Feda podstakli rast dolara

Dolar je skočio na 113,51 jen sa jučerašnjih 112,75 jena, dok je evro oslabio na 1,0540 dolara sa 1,0579 dolara, prenosi agencija Frans pres.

U Evropi, akcije su na početku trgovanja porasle, jer investitori i dalje razmatraju detalje Trampovog obraćanja u Kongresu.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je skočio za 0,5 odsto na 7.297,73 poena, pariski KAK 40 za 0,1 odsto na 4.897,48 poena, a frankfurtski DAX 30 za 0,7 odsto na 11.915,03 poena.

Oporavak dolara pružio je novi podsticaj Tokijskoj berzi, ali je trgovanje na ostalim azijskim berzama bilo prigušeno uprkos boljim od očekivanim podacima o kineskoj fabričkoj aktivnosti i privrednom rastu Australije.

Tramp je u jučerašnjem prvom obraćanju pred oba doba američkog Kongresa najavio 1.000 milijardi dolara javnih i privatnih investicija i veliko rezanje poreza za srednju klasu, ali nije precizirao kako će išta od toga biti finansirano.

"Investitori su osetili olakšanje. Fokus se sada prebacuje na Fed", tvrdi strateg tokijske kompanije Tojo Sekjuritiz, Rjuta Ocuka.

Predsednik njujorškog ogranka Feda Vilijam Dadli kazao je da postoje snažni razlozi za rast troškova zaduživanja, dok njegov kolega iz San Franciska Džon Vilijams smatra da će to biti "ozbiljan predmet razmatranja" na ovomesečnom zasedanju Feda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar jačanje dolara tramp

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana