Tekst objavljen: 14.08.2016 14:30        


Tražnja za zlatom je skočila u drugom tromesečju tekuće godine pošto su investitori potražili sugurna utočišta, kako bi se zaštitili od globalnih previranja, uključujući Bregzit, objavio je danas Svetski savet za zlato (WGC). Ukupna tražnja za zlatom iznosila je 1.050 tona u periodu april-jun, što je skok od 15 odsto u odnosu na drugi kvartal 2015. godine, prenosi agencija Frans pres.

Tražnja za zlatom uzletela usled globanih previranja

Time je tražnja za "žutim metalom" u prvoj polovini godine dostigla 2.335 tona, drugi najviši nivo za taj period, koji nije daleko od rekordnih 2.371,5 tona zabeleženih u 2013.

"Investitori su tragali za diverzifikacijom rizika i sigurnim očuvanjem vrednosti ulaganja u svetlu nastavka političke, ekonomske i socijalne nestabilnosti", navela je londonska kancelarija WGC-a.

Investiciona tražnja je skočila 141 odsto, na 448 tona u drugom kvartalu, dok je tokom prve polovine godine uzletela na rekordnih 1.064 tona, stimulisana rastom cena zlata.

Potražnja za nakitom je potonula 14 procenata, na 444 tone, uz oštar pad na ključnim tržištima Kine i Indije, a smanjene su i kupovine centralnih banaka.

Investitori izuzetno cene zlato kao sigurno utočište za očuvanje vrednosti svog ulaganja u vreme pojačanih geopolitičkih i ekonomskih potresa.

"U 2016. godini pokrenut je niz događaja koji stvaraju ekonomsku i političku nesigurnost", objavio je WGC u najnovijem izveštaju "Trendovi tražnje za zlatom".

"Izbori u SAD, referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u EU i moguće implikacije Bregzita, sve opasnija situacija u italijanskom bankarskom sektoru - sve to zajedno je bilo znažan motiv kada su u pitanju investitori u zlato. Dodajući tome i nastavak geopolitičkih nemira na Bliskom istoku, izbor ulaganja u zlato je zacementiran", navodi se u izveštaju.

Cene zlata su skočile za oko četvrtinu tokom prve polovine godine, dodaje WGC, ali ne precizira nominalan iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zlato cena zlata tražnja za zlatom zlato na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana