Tekst objavljen: 15.11.2015 13:00        


Globalna tražnja zlata porasla je u trećem kvartalu, najvećim delom zahvaljujući skoku kupovine tog plemenitog metala u SAD, u vreme kada investitori koriste pad cena, saopštio je danas Svetski savet za zlato (WGC). Ukupna tražnja zlata je u tri meseca zaključno sa septembrom iznosila 1.121 tonu, osam odsto više u odnosu na isti period 2014, navodi WGC, a prenosi agencija Frans pres.

Tražnja zlata u porastu zbog niskih cena

"Kina i Indija i dalje su dominantne na globalnom tržištu zlata i iz te dve zemlje došlo je blizu 45 odsto ukupne tražnje, ali ono što je karakteristično za dati kvartal je da je širom sveta zabeležena reakcija kupaca na pad cena", rekao je predsednik sektora WGC za razvoj tržišta Alistar Hjuit.

Prema njegovim rečima, najdramatičniji skok tražnje zlatnih poluga i novčića zabeležen je u SAD, gde je tražnja bila najviša u poslednjih pet godina i iznosila je 33 tone. Tražnja nakita takođe je porasla, i to šest odsto, u kvartalu kog tradicionalno karakteriše nisko interesovanje, dodao je Hjuit.

Cena zlata je u julu pala na najniži nivo u poslednjih pet godina od 1.072,35 dolara za uncu. Nakon rasta iz prethodnih nedelja, cena je danas ponovo pala na nivo približan julskom od 1.074,08 dolara. WGC napominje da veliki deo tražnje zlata i dalje dolazi iz centralnih banaka širom sveta, budući da se zlato smatra sigurnom investicijom u vreme ekonomskih teškoća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tražnja za zlatom investicija u zlatu cena zlata trgovac zlatom banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana