Tekst objavljen: 20.02.2016 11:32        


Gotovo jednoj trećini naftnih kompanija preti visok rizik od pada u bankrot u tekućoj godini, jer niske cene sirovina ugrožavaju njihov pristup sredstvima, kao i sposobnost da smanje dug, prema studiji revizorsko-konsultantske kuće Dilojt.

Trećini naftnih kompanija preti bankrot u 2016.

U izveštaju Dilojta, izgrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo preko 500 naftnih kompanija širom sveta, ukazuje se na duboke probleme koji prožimaju energetski sektor, pošto su cene nafte na najnižem nivou za više od jedne decenije, što ugrožava profitne margine kompanija, primorava ih da režu sopstvene budžete i da otpuštaju na hiljade radnika, prenosi agencija Rojters.

Oko 175 kompanija, koje su u opasnosti od bankrota, poseduje dug u vrednosti od preko 150 milijardi dolara, navodi se u danas objavljenom izveštaju, i dodaje da, iako 95 odsto naftnih kompanija može da proizvodi naftu po ceni koja je ispod 15 dolara za barel, to možda jednostavno nije dovoljno za neke, ocenjuje Dilojt.

Proizvođači su na putu da ove godine ponovo smanje budžete, a mnogi poručuju da je rast cena nafte neophodan kako bi povećali profitabilnost, navodi se u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte bankrot naftne kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana