Tekst objavljen: 21.12.2019 18:00        


Građani bi uskoro mogli biti zaštićeni od svakodnevnih poziva nastrljivih trgovaca koji nude svoje proizvode pozivima na fiksne i mobilne telefone, a to će, kako piše Blic, omogućiti novi zakon o zaštiti potrošača koji se očekuje do kraja godine

Trgovci više neće smeti da nas zovu na telefon - tako makar kaže novi zakon

Nacrt zakona je prošao javnu raspravu, sada se čeka da ga odobri vlada, zatim o njemu treba da odluče poslanici, a sve što je tim zakonom predviđeno predstavlja istovremeno ujednjačavanje s evropskim zakonodavstvom, konkretno s onim sto se nalazi u Poglavnju 28.

Zabranjeno će biti, kako predviđa nacrt zakona, da trgovci upućuju poruke ili pozive telefonom potrošačima koji su se upisali u registar potrošača kao oni koji ne žele da primaju pozive i poruke u okviru promocije i prodaje telefonom. Postupak upisa uređuje ministar, kao i uslove i način korišćenja registra.

Međutim, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača za Blic kaze da će taj deo zakona biti regulisan podzakonskim aktima, koji još nisu doneti i on ih ne očekuje u skorije vreme, što znači da ni lista upisa neće biti skoro formirana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zakon još predviđa da Ratel vodi poseban registar u kojem bi trebalo da se nađu telefonski brojevi onih koji ne žele da telefonom dobijaju ponude trgovaca, a čime bi njihova privatnost bila zaštićena.

To takođe podrazumeva da prodavci pre nego što ukucaju nečiji telefon treba da provere da li je on u registru.

Zakon predviđa i rešavanje sporova između trgovaca i potrošača vansudskim poravnanjem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novi zakon o zaštiti potrošača zaštita potrošača trgovina trgovci telemarketing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana