Tekst objavljen: 30.10.2018 9:19        


Turizam je jedna od najznačajnijih privrednih grana, s obzirom na to da zemljama sa razvijenom turističkom ponudom donosi značajne prihode. Ako izuzmemo trgovinu koja je prevazišla granice država i umrežila svet, turizam je najviše uticao na snažnu globalizaciju čiji smo svedoci godinama.

Turistički najrazvijenije države sveta i gde je Srbija

Brojna istraživanja su pokazala, a dileme više nema, da su Francuska, SAD i Italija najposećenije države na svetu. Za ove zemlje bi se moglo reći da su dizajnirane za turizam, s obzirom na geografske položaje, morske obale i kulturno-istorijske specifičnosti za koje zna ceo svet. Da se interesovanje za ovim destinacijama oslikava i kroz tražnju turista iz Srbije, potvrdili su nam iz agencije BalkanFun.travel koji ističu da je Italija, i to u vidu aranžmana za letovanje, iz godine u godinu sve popularnija.

Pored ovih, prilažemo i druge informacije o tome koje su to države ubedljivo najposećenije, i kakvi su trendovi u turizmu danas, uključujući i rastući turistički sektor Srbije.

Svetski turistički hegemoni u brojkama

Naredni pasusi donose impresivne brojke koje se vezuju za najposećenije svetske zemlje. U prve tri redovno se ubrajaju Francuska, SAD i Italija, a u stopu ih prate Španija i Kina.

Italija - prirodno predodređena država za turizam

Najlepša mediteranska država je dom čak 57% svetskog umetničkog i arheološkog nasleđa koje je izuzetno privlačno turistima. Drugi najjači argument u korist razvijenosti italijanskog turizma je činjenica da 72% italijanske granice čini more. Najgostoljubiviju zemlju na svetu godišnje poseti čak 43 miliona turista koji joj se uvek iznova vraćaju.

Turizam je jedan od najstabilnijih sektora italijanske nacionalne ekonomije, a tome naročito doprinosi severni deo države koji je po svom sadržaju najatraktivniji za turiste. Iako se italijanska pozicija po broju poseta često menja, ova mediteranska država nikad nije pala ispod prvih pet turistički najatraktivnijih zemalja sveta.

Francuska - prestonica svetskog turizma

Istraživanja na polju turizma se nižu, promene se dešavaju, ali svako od njih daje isti odgovor na pitanje o najposećenijoj državi. Francuska godinama predstavlja turističku prestonicu Evrope i sveta. Turisti je vole jer se u njoj pije kvalitetno vino, delići istorije se susreću na svakom koraku, a njeni predeli i gradovi zrače posebnim šarmom. Sve šira mreža letova i rezervacija povoljnih avio karata sa polaskom iz Srbije, učinile su ovu destinaciju najpopularnijim i među srpskim turistima.

Kada se sve ovo pretoči u brojke dolazi se do cifre od 84 miliona, koja predstavlja broj posetilaca Francuske na godišnjem niovu. Turistički promet ove države je dostigao vrhunac 2017. godine u kojoj je zabeleženo čak 429 miliona noćenja. Ako posmatramo kapacitet svih smeštajnih objekata za turiste u Evropskoj uniji, čitava jedna trećina svih kreveta je skoncentrisana u Francuskoj.

Prema još uvek nezvaničnim podacima iz Centralne banke, turisti su 2017. godine ovoj državi ostavili ukupno 57 milijardi evra, a u 2018. se predviđa još veći prihod na ovom polju. Izraženo u procentima - sedam odsto bruto domaćeg proizvoda Francuske donosi upravo turizam. Francuska se uspešno oporavila od terorističkih napada koji su ozbiljno ugrozili njenu popularnost u svetu, ali samo na kratko, budući da je u prethodne dve godine povratila staru slavu među turistima.

Sjedinjene Američke Države - najjača svetska privreda

Američki turizam se razvija brže od ukupne američke ekonomije, sa konstantnim rastom od čak 29% godišnje. Samo ova privredna grana obezbeđuje 14.4 miliona radnih mesta, a svake godine američku ekonomiju obogati za 1.9 biliona dolara. Sjedinjene Američke Države su najjača svetska privreda i najveći izvoznik u svetu.

Ogromna teritorija, raznolikost proizvodnje i kvalitet usluge, u kombinaciji sa prirodnim lepotama i najurbanijim svetskim gradovima su osnovna podloga za razvoj turizma koji je konstantno u porastu. SAD se poslednjih nekoliko godina takmiči sa Španijom za drugo mesto na listi najposećenijih svetskih država.

Šta ima je zajedničko, a šta ih to razlikuje kada je turistički sektor u pitanju?

Da turizam ne čine samo lepa priroda i istorijski spomenici pokazuju i mnogi drugi faktori koji su zajednički navedenim državama. Razvijena ekonomija, tolerancija različitosti, multikulturalizam i saobraćajna infrastruktura su neki od najznačajnijih. Dobri putevi, razvijene železnice i umrežen avio saobraćaj su pola turističkog potencijala.

Nacionalna uprava turizma Kine je najavila ulaganja u turizam od strane kineskih korporacija, u ukupnom iznosu od 267 milijardi evra. Ova ulaganja su deo plana koji bi trebalo da se sprovede do kraja 2020. godine, a akcenat je na poboljšanju infrastrukture koja će u kombinaciji sa njenom rastućom ekonomskom snagom biti dobitna formula za privlačenje još većeg broja turista. Kina se trenutno pozicionira visoko na listi najposećenijih država, ali se predviđa još veći rast njenog turizma u narednim godinama.

Srpski turistički sektor

Glavni adut srpskog turističkog sektora su planine koje dovode veliki broj posetilaca zimi. Ovo ističu brojne turističke agencije iz Srbije, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom zimskih meseci 2017. godine naše planine je posetilo 3,8 miliona turista, a to je za 12% veća poseta u odnosu na onu koja je ostvarena u istom periodu 2016. godine. Polovinu ovog broja čine kretanja naših državljana, dok snažnih 49% pripada inostranim posetiocima.

U čitavoj 2017. godini je ostvareno ukupno 8.3 miliona noćenja u Srbiji, od čega 3.4 miliona pripada noćenjima inostranih posetilaca. Ako izuzmemo Beograd kao najatraktivniji grad za turiste, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Kopaonik i Sokobanja su se pokazale kao najpopularnije srpske destinacije.

Predviđanja i potencijali za razvoj turističkog sektora

Najbrži rast na polju turizma ostvaruju zemlje Bliskog Istoka i Severne Afrike. Oko 400.000 turista je posetilo Zapadnu obalu i Pojas Gaze 2016. godine, a već u prvih nekoliko meseci 2017. godine, broj turista uvećan je za 57,8%. Egipat primetno izlazi iz teškog perioda, s obzirom na to da je poseta ovoj državi u prvoj polovini 2018. godine porasla za 51% u odnosu na 2017. godinu. Island takođe predstavlja novu atrakciju, a konkurentni postaju i Tunis, Mongolija, Nikaragva i Urugvaj.

Neki azijski gradovi koji se ubrzano razvijaju privlače sve veći broj turista koji, umesto zapadnih metropola, radije biraju istočnjačke destinacije.Treba napomenuti da se u poslednjih nekoliko godina razvija novi vid turizma, koji posetioce vodi u nerazvijene zemlje, kako bi videli na koji način se tamo živi i iskusili nešto od njihove nedovoljno ispromovisane kulture.

Ovakva praksa je potpuno suprotna trendu posećivanja najvećih svetskih metropola, ali one su dovoljno snažne da istrpe sve promene u turističkom svetu i svake godine privuku veći broj posetilaca u odnosu na prethodnu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sjedinjene američke države Francuska Beograd turizam BalkanFun.travel Srpski turistički sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana