Tekst objavljen: 14.04.2014 15:00        


Prva kolektivna tužba u Srbiji, podneta protiv tri domaće banke, koje se odnosi na oko 10.000 klijenata, "teška"“ je nekoliko desetina miliona evra, izjavio je predstavnik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ Dejan Gavrilović i podsetio da je prvo ročište zakazano za 16. jun 2014. godine.

Tužene tri banke - 10.000 klijenata računa na odštetu

Tužba je, navodi Gavrilović, podneta u februaru 2013, protiv Hipo Alpe Adrija banke, Pireus i Eurobanke EFG zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži.

Gavrilović je precizirao da, ako presuda u kolektivnoj tužbi postane pravosnažna, u slučaju valutne klauzule banke će morati da umanje glavnicu kredita, ali neće morati da vrate keš novac. I to će se, kako je kazao, meriti sa nekoliko desetina hiljada evra.
Prema njegovim rečima, navodi Tanjug, smisao kolektivne tužbe je da se krediti u švajcarcima preindeksiraju u evre ili dinare, kako bi se izbegao čuveni paradoks da klijenti sada duguju više nego na dan kada su uzeli taj kredit pre šest ili sedam godina.

- Tužbom smo obuhvatili sve klijete ove tri banke, što je oko 10.000 osoba na koje se direktno odnosi. Indirektno, verujem da će tužba pogoditi nekoliko desetina hiljada ljudi, jer ako presuda bude pravosnažna, isto će se primeniti i na sve ostale klijente i banke - naveo je on.

Gavrilović je, prenosi Tanjug, dodao da kod nas, samo kredita u švajcarcima ima oko 22.000, a sigurno je, kako kaže, nekoliko desetina onih koji imaju menjanje kamatnih stopa bez obzira na valutu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Po osnovu drugog dela tužbe, koji se tiče jednostranog povećavanja kamata, banke su do sada, što na bazi naših tužbi, što vansudskih poravnanja, ili primene preporuke BAN2 , vratile gradjanima oko 10 miliona evra. U Pireus banci su sami rekli da su samo oni vratili 3,5 miliona“ - kaže Gavrilović.

Prema kalkulaciji Efektive, navodi on, taj broj će, ako sve banke pristupe i realizuju to kako treba, biti minimum dva puta veći.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište bankarski sektor klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke krediti u švajcarcima krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana