Tekst objavljen: 20.05.2015 16:51        


Srbija je u ovoj godini izbegla deflaciju i pored snažnih dezinflatornih pritisaka koji su prusutni već duže vreme, tako da će se inflacija vratiti u planirane okvire u drugoj polovini godine, privredna aktivnost u ovoj godini će stagnirati, a rast BDP-a očekuje se u 2016. godini i to do nivoa od 1,5 odsto, navodi se u "Izveštaju o inflaciji za maj 2015", koju je danas objavila NBS.

U 2015. stagnacija privrede, u 2016. rast potrošnje

"U Srbiji, kao i u okruženju, već duži vremenski period prisutni su snažni dezinflatorni pritisci, a inflacija se kreće ispod dozvoljenog odstupanja od cilja i relativno je stabilna", rekao je viceguverner NBS Veselin Pješčić na prezentaciji tog izveštaja.

Dezinflatorne pritiske u Srbiji ublažile su monetarne mere koje je preduzimala centralna banka, kao i kontrolisano slabljenje dinara u drugoj polovini prošle godine.

Ekonomska kretanja od početka godine obeležili su i dalje prisutni deflatorni pritisci, umereni oporavak industrijske proizvodnje, relativna stabilnost kursa dinara i relaksacija monetarne politike, naveo je Pješčić.

"Pozitivan doprinos privrednoj aktivnosti potiče pre svega po osnovu pada cena nafte na svetskom tržištu i efekata mera monetarnog labavljenja od strane evropske centralne banke, koji su ubrzali privredni oporavak zone evra i naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera. U tom smislu, doprinos privrednom rastu pre svega od neto izvoza ali i nešto manje pada privatne potrošnje", kazao je viceguverner NBS.
Pješčić je preneo očekivanja NBS da će se inflacija vratiti u granice cilja u drugoj polovini godine i tome će, pre svega, doprineti isčezavanje efekata niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i rast regulisanih cena.

U odgovoru na pitanje koliko bi trebalo da iznosi poskupljenje struje da bi se ostvarila projekcija inflacije NBS, Pješčić je rekao da je NBS uzela srednju vrednost o kojoj se ranije razgovaralo, odnosno 7,5 odsto, koje bi trebalo doprinese povećanju indeksa potrošačkih cena za 0,35 baznih poena.

Prema njegovim rečima, korekcija kontrolisanih cena ubrzaće povratak inflacije u granice cilja, "ali će do njega svakako doći". "Mere monetarne politike koje je NBS do sada preduzela trebalo bi, takođe, da obezbede povratak inflacije u granice cilja i da se ona krajem godine kreće oko cilja od četiri odsto", kazao je Pješčić.

Viceguverner NBS je istakao da će se u 2015. završiti pad potrošnje domaćinstava, tako da centralna banka naredne godine očekuje postepen oporavak potrošnje, koja bi trebalo da doprinese privrednom rastu.

"Naša procena rasta u narednoj godini ostala je nepromenjena na nivou od 1,5 posto, i ona će pre svega biti vođena neto izvozom, i investicijama koje će biti posledica doslednog sprovođenja strukturnih reformi", kazao je Pješčić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs inflacija deflacija privreda cene povećanje cene struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana