Tekst objavljen: 06.06.2015 12:54        


Izvršni direktor NLB Montenegrobanke Robert Klajndinst (Kleindienst) smatra da u Crnoj Gori posluje previše banaka i prognozira da će, zbog veličine tržišta, dugoročno biti mesta za njih ne više od pet.

U Crnoj Gori je previše banaka,pet je dovoljno

On je mišljenja da su preduzeća i banke podjednako krivi za visok obim loših kredita u bankarskom sektoru i da tzv. "Podgorički model", koji nudi određene olakšice i stimulacije bankama da klijentima u problemima izađu u susret, neće bitnije uticati na saniranje tog problema.

Konstatujući da su kamatne stope u Crnoj Gori i dalje visoke, Klajndinst je za portal Analitiku istakao da izuzetno bitan uticaj na nivo kreditnih kamatnih stopa ima sistemska zaštita poverilaca. Ona u velikoj meri zavisi od regulative, kvaliteta i brzine rada sudova, kvaliteta i pouzdanosti finansijskog izveštavanja preduzeća i kvaliteta informacionih baza na koje banke mogu da se oslone kod odobravanja kredita, objasnio je on.

Na pitanje hoće li ulaskom novih banaka doći do pada kamata, on je rekao da možda hoće delimično na kratak rok, ako će one biti agresivne kod sticanja novih kreditnih poslova zbog postizanja kritičnog obima posla za njihov opstanak.

"Ipak, mislim da već na srednji rok povećavanje broja banaka na tržištu ne bi trebalo da bitnije utiče na nivo kamatnih stopa. Zdrava konkurencija je uvek dobrodošla, ali mislim da je u Crnoj Gori previše banaka. Crnogorska ekonomija je mala, a ukupan obim posla svih banaka na crnogorskom tržištu ne doseže nivo posla jedne srednje velike banke u Evropskoj uniji", rekao je Klajndinst.

Banke su, poslovično, manje troškovno efikasne i za postizanje adekvatnog profita, koji opravdava investiciju vlasnika u banku, moraju da ukalkulišu veće marže, primetio je izvršni direktor NLB Montenegrobanke.

Dugoročno se sa povećavanjem broja banaka troškovna efikasnost na nivou prosečne banke smanjuje, a banke to moraju da nadoknade većim maržama, objasnio je Klajndinst.

"Nezavisno od trenutnih trendova, prognoziram da će dugoročno doći do trenda konsolidacije u bankarskom sistemu i smanjenja broja banaka. Mislim da na crnogorskom tržištu dugoročno ima mesta za oko pet univerzalnih banaka i da bi konsolidacija donela koristi i klijentima. U svakom slučaju će se postepeni trend smanjivanja kamatnih stopa u Crnoj Gori nastaviti, ali ne zbog broja banaka na tržištu, nego zbog procesa približavanja Crne Gore Evropskoj uniji i sa tim povezanim reformama", kazao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
broj banaka banke Crna Gora efikasnost bankarskog sektora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana