Tekst objavljen: 12.01.2016 13:00        


U decembru je u Srbiji zabeležena deflacija od 0,2 odsto na mesečnom nivou, dok je na međugodišnjem nivou inflacija iznosila 1,5 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Prosečan godišnji rast potrošačkih cena u 2015. godini, prema istom izvoru, iznosio je 1,9 odsto.

U decembru deflacija 0,2 odsto na mesečnom nivou

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga po nameni potrošnje, u decembru je najveći pad cena zabeležen u transportu od 0,9 odsto u odnosu na novembar, zatim kod hrane i bezalkoholnih pića od 0,8 odsto, i nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana od 0,8 odsto.

Pad cena je zabeležen i u grupama: komunikacije za 0,4 odsto, rekreacija i kultura i restorani i hoteli za po 0,1 odsto.

S druge strane, rast cena je registrovan u grupama alkoholna pića i duvan 3,2 odsto, odeća i obuća i zdravstvo za po 0,2 odsto i u grupama stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i obrazovanje za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navedeno je u saopštenju.
Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
deflaciju u srbiji deflacija potrošačke cene rast cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana