Tekst objavljen: 24.02.2015 12:03        


U januaru je ostvaren suficit republičkog budžeta u visini od 13,6 milijardi dinara, čemu su najviše doprinele mere fiskalne konsolidacije, sa rashodne strane, i uplata dividendi Telekoma, sa prihodne strane, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U januaru suficit budžeta Srbije od 13,6 milijardi rsd

Prihodi su ostvareni u iznosu od 79,7 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 66,1 milijardi, navedeno je na sajtu Ministarstva, uz napomenu da izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta.

Ministarstvo je prciziralo da je na nivou opšte države u januaru zabeležen suficit u iznosu od 16,6 milijardi dinara, pri čemu je na na nivou lokalnih samouprava suficit iznosio 2,2 milijarde, kod AP Vojvodina 1,0 milijarda. Republički fond zdravstvenog osiguranja je zabeležio suficit u iznosu od 4,1 milijardi dinara, što je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola plate. Republički fond penzijskog i invalidskog osiguranja zabeležio je deficit u iznosu od 3,3 milijarde dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 15,7 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi Telekoma iznosila 7,6 mlrd dinara.

Poreski prihodi iznosili su 63,9 milijardi dinara, a donacije 0,2 milijarde. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 35,8 milijardi dinara. Prihod od PDV u januaru je visok s obzirom da se plaćaju obaveze za prethodna tri meseca, uključujući i decembar koji karakteriše izuzetno visoka potrošnja.

Posle PDV najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 18,9 milijardi dinara, iako je deo akciza po osnovu obaveza iz januara uplaćen u februaru.

Dobrom ostvarenju prihoda od akciza doprinelo je formiranje zaliha akciznih proizvoda što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza. Akcize se svakog januara povećavaju u skladu sa Zakonom o akcizama. Preostali poreski prihodi su naplaćeni u skladu sa očekivanjima.

Najznačajnije mere fiskalne konsolidacije predstavljaju smanjenje plata u javnom sektoru i penzija tako da su i efekti ovih mera doprineli ostvarenju pozitivnog rezultata u januaru, napominje Ministarstvo.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 17,7 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 17,1 milijardu. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,9 milijardi dinara.

Uobičajeno je da su u januaru i februaru ukupni rashodi niži od mesečnog proseka s obzirom na manji broj radnih dana i tek započete procedure javnih nabavki, objašnjava Ministarstvo finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dividenda suficit uplata dividende sificit budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana