Tekst objavljen: 14.06.2020 15:00        


Broj novoosnovanih preduzeća i preduzetničkih radnji u maju je porastao u odnosu na mesec proveden u vanrednom stanju. Ipak, u poređenju sa prošlom godinom, novoregistrovanih biznisa je - manje nego lane

U maju registrovano 635 novih preduzeća i 2.295 preduzetnika

Iako se trend osnivanja privrednih subjekata u Agenciji za privredne registre popravio u odnosu na april, ipak broj subjekata osnovanih u maju nije dostigao nivo iz februara.

“U toku maja je registrovano je osnivanje 635 preduzeća i 2.295 preduzetnika, dok je maja prošle godine osnovano 792 društva i 3.668 preduzetnika”, ističu u Agenciji za privredne registre.

Istovremeno, iz Registra privrednih subjekata je tokom maja izbrisano 95 društava i 773 preduzetnika, dok je u istom mesecu prošle godine izbrisano 555 društava i 2.079 preduzetnika. Za prvih pet meseci je registrovano osnivanje 3.646 privrednih društava i 9.113 preduzetnika, dok je u istom periodu prošle godine osnovano 3.891 društvo i 14.989 preduzetnika.

Istovremeno, iz registra je za prvih pet meseci izbrisano 1.388 privrednih društava i 7.798 preduzetnika, dok je u istom periodu prošle godine obrisano 1.548 društava i 9.623 preduzetnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Putem servisa eRegistracije, za prvih pet meseci ove godine osnovano je 497 društava sa ograničenom odgovornošću i 618 preduzetnika, a broj elektronskih registracija osnivanja je povećan za 28 odsto u odnosu na
isti period prošle godine, kada je elektronski osnovano 117 preduzeća u formi doo i 753 preduzetnika”, pokazuju podaci APR.

Među firmama koje su osnovane za prvih pet meseci ove godine, prednjače one koje se bave računarskim programiranjem, pa potom trgovinom na veliko. Na trećem mestu je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Kod brisanih je na prvom mestu nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem, pa potom izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Kada je reč o preduzetničkim radnjama i agencijama, najviše je u istom periodu osnovano restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, potom frizerskih i kozmetičkih salona, pa konsultantskih agencija. Kod brisanih preduzetnika, na prvom mestu su oni registrovani za – računarsko programiranje. Slede restorani, pa konsultanti…

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apr agencija za privredne registre nova preduzeca maj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana