Tekst objavljen: 28.12.2015 15:45        


Vanrednim inspekcijskim nadzorom u Nišu otkriveno je 36 odsto radnika na crno i četiri neregistrovana privredna subjekta, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako se navodi u sopštenju, prilikom vanrednih nadzora u oblasti radnih odnosa, inspektori rada utvrdili su da je od 176 zatečenih na radu 64 osoba radilo na crno.

U Nišu-otkriveno 36 odsto radnika "na crno"

Nadzori su vršeni kod 114 privrednih subjekata koji se bave različitim delatnostima, a pored ostalog trgovinom, ugostiteljstvom, frizerskim i kozmetičkim uslugama.

Inspektori su doneli 25 rešenja sa nalozima za otklanjanje nepravilnosti kojima je poslodavcima naloženo da zasnuju radni odnos sa neprijavljenim radnicima.

Podneto je sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, od 100.000 i 50.000 dinara, izdali su devet naloga.

Inspektori su otkrili i četiri neregistrovana subjekta koja su se bavila trgovinom i pružanjem frizerskih usluga, i odmah doneli rešenja kojima su im naložili da bez odlaganja pokrenu postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Odmah nakon vanrednih inspekcijskih nadzora, sa najvećim brojem otkrivenih radnika na crno poslodavci zaključuju ugovor o radu i prijavljuju ih na obavezno socijalno osiguranje, pa će Inspektorat za rad nastaviti sa organizovanjem ovih nadzora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno neprijavljeni radnici inspektori za rad poslodavci kazna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana