Tekst objavljen: 22.12.2015 14:54        


U Republičkom geodetskom zavodu danas je počela instalacija elektronske pisarnice - "RGZ eGateway" koja će od 1. januara značajno skratiti vreme potrebno za podnošenje, obradu i isporuku zahteva, ali i uvesti jednostav mehanizam praćenja predmeta što će onemogućiti korupciju.

U RGZ-u od 2016. ePisarnica koja će sprečiti korupciju

Aplikacija "RGZ eGateway" će omogućiti bezbednu i pouzdanu razmenu poruka i podataka odnosno integraciju portala eUprave i pripadajućih modula: eGrađevinska dozvolam ePlaćanje, RGZ Pisarnica i IS Trezor.

"Danas je predstavljen RGZ eGateway i počinje instalacija nove savremene pisarnice. Prednost savremene pisarnice je da ona ubrzava procese i deo je antikoruptivnih mera koje RGZ uvodi u svojoj kampanji za nultu toleranciju prema korupciji", rekao je novinarima direktor RGZ Borko Drašković.

Kako kaže, reč je o završnoj fazi procesa interoperabilnosti RGZ sa drugim državnim organima, koja će doprineti da budemo povezani i omogućiti brže izdavanje građevinske dozvole."Pisarnica asocira na neke državne činovnike koji nešto zapisuju, dok je ovde upravo obrnuto, elektronska pisarnica će omogućiti brzi rad i savremenu komunikaciju", istakoa je Drašković.

Profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Miro Govedarica je rekao da je novi sistem prvi korak u izgradnji integrisanog informacionog sistema, kao i da je u vezi sa portalom eUprave.

"Taj sistem elektronski razmenjuje dokumenta tako što građani mogu elektronski da podnesu zahtev za list nepokretnosti, kopiju katastarskog plana i drugo. Taj zahtev će stići do RGZ gde će biti procesuiran nakon čega će elektronska dokumenta biti prosleđena do portala eUprave, gde će građani moći da preuzmu kompletno elektronski potpisan dokument", objasnio je Govedarica.

On je istakao da će značajno biti ubrzan proces, jer će se smanjiti vreme potrebno za podnošenje, obradu i isporuku zahteva, biće jednostavniji mehanizam praćenja predmeta.

Pomoćik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić je kazao da je taj projekat koštao oko 60 miliona dinara, da je finansiran iz IPA sredstava, kao i da ga je izradio kozorcijum domaćih firmi na čelu sa kompanijom SAGA.

Prema njegovim rečima, RGZ planira od 1. januara aktivno da koristi taj elektronski sistem i pređe sa papirnog načina rada na elektronski, što će bitno unaprediti poslovanje RGZ."Puna primena zavisi od prelaska sa papirnog na elektronski način rada u lokalnim samoupravama", dodao je Savić.

On je rekao da je taj projekat samo jedna od pet komponenti većeg projekta za razvoj elektronske uprave."Ministarstvo zaduženo za telekomunikacije je sa MUP-om već instaliralo servis za zakazivanje i izdavanje ličnih dokumenata - lične karte, pasoša i vozačke dozvole. Ovo je isti model, ali sa RGZ, gde idemo na elektronsko izdavanje katastarskih dokumenata", naveo je Savić.

On je dodao da će servis biti implementiran i na portalu eUprave.
Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović je rekao da je to jedan od servisa koji je najavljen ove godine i da je nakon usvajanja Strategije razvoja eUprave, prošle nedelje, to jedan od prvih projekata koji je počeo da se implementira.

"Postoji jasna tendencija države da se skrate administrativne procedure i birokratija svede na minimum", istakoa je Stojanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
episarnica elektronske dozvole obrada zahteva dozvole izdavanje dozvola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana