Tekst objavljen: 01.11.2013 9:00        


Uprkos tome što štednja u Srbiji premašuje 8,4 milijarde evra, građani se ne odriču čuvanju novca u slamaricama. Procenjuje se da kod kuće i u sefovima ima između tri do četiri milijarde evra.

U slamaricama Srbi čuvaju više od tri milijarde evra

Računica pokazuje da stanovnici Srbije u bankama u proseku drže oročena 1.183 evra. Mesečno građani u proseku mogu da ostave sa strane 36 evra, a najveći motiv za štednju u Srbiji je finansijska rezerva i u tome se ne razlikujemo u odnosu na druge zemlje.

Držanje novca na računima u bankama je, pre svega, neuporedivo sigurnije od čuvanja novca u gotovini, kod kuće. - Naravno, negativno iskustvo koje su štediše imale devedesetih i dalje utiče na odluku o tome, iako su sada okolnosti potpuno drugačije. Dodatno, čuvanjem novca u bankama štednja se uvećava. Takođe, ono omogućava i fleksibilnije kreditiranje ako bi bilo više lokalnih izvora finansiranja i na duže rokove - ističe Jasna Terzić, član Izvršnog odbora Erste banke.
Ono što je i dalje naša osobenost jeste štednja u slamaricama. Grube procene pokazuju da građani u slamaricama i dalje čuvaju između tri do četiri milijarde evra, što je po stanovniku oko 420-560 evra.

Takve navike, s obzirom na to kakva su bila loša iskustva zbog stare devizne štednje i one u piramidalnim bankama, lako se ne menjaju.

Stoga ne čudi ni rezultat najnovijeg istraživanja „Štedni barometar Erste grupe“ za ovu godinu, koji pokazuje da se gotovo svaki drugi građanin Srbije koji štedi opredeljuje za to da stavlja novac u slamaricu. Ali ono što ohrabruje jeste trend rasta štednje u bankama.



- Građani veruju u sigurnost bankarskog sistema Srbije, a što pokazuje i visina ukupne štednje koja je rasla prethodnih godina iako postoji trend smanjenja kamatnih stopa. To što građani i dalje više vole da štede u evrima pokazatelj je svežih sećanja iz prethodnog perioda, kada je dinar pokazao slabosti takozvane meke valute, iako su analize pokazale da su mnogo bolje prošli oni koji su se odlučili da štede u dinarima, gde nema poreza na kamatu - ističe Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše Nedelja štednje nedelja štednje 2013 slamarica banke kamata na štednju kamate na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana