Tekst objavljen: 20.05.2015 10:33        


U Srbiji je prošle godine zabeležen značajan rast na tržištu lizinga i zaključeno je više od 10.500 ugovora o lizingu ukupne vrednosti od 280 miliona evra, pa ipak, po rečima generalnog sekretara Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodore Milenković, postoji još mnogo prostora za njegovo unapređenje.

U Srbiji lani sklopljeno više od 10.500 lizing ugovora

"Statistika je jasno pokazala da su domaća preduzeća poslednjih godina počela da uviđaju prednosti nabavke osnovnih sredstava putem lizinga u odnosu na kreditno finansiranje", kazala je Milenković uoči sutrašnjeg godišnjeg zasedanja generalnih sekretara udruženja lizing kompanija zemalja Evrope.

Milenković, koja će učestovati na zasedanju u Briselu, istakla je da je međutim, i dalje neophodno da te pozitivne uslove finansiranja, koje nudi lizing ovoj ciljnoj grupi, u narednom periodu još više predstave.

Zasedanje organizuje Udruženje lizing asocijacija evropskih zemalja - Leaseurope, koje obuhvata 46 članova iz 34 zemlje, među kojima je i Asocijacija lizing kompanija Srbije.

U fokusu skupa biće diskusija o najnovijem izveštaju Leaseurope-a o finansiranju malih i srednjih preduzeća putem lizinga, te o mogućnostima njegovog daljeg razvoja.

Ovo je, dodaju u Asocijaciji lizing kompanija Srbije, posebno važna tema za Srbiju, imajući u vidu da su kod nas mala i srednja preduzeća najveći korisnici lizinga, pre svega preduzeća usmerena na saobraćajnu, trgovinsku i proizvodnu delatnost, ali i građevinu i poljoprivrednu proizvodnju.

Leaseurope je sa partnerom, Oxford Economic, realizovao obimno istraživanje 'Lizing kod malih i srednjih preduzeća', koje obuhvata analizu podataka za 3.000 malih i srednjih preduzeća u 8 evropskih zemalja: Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Švedskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Rezultati će biti prezentovni na predstojećem sastanku i biće urađena uporedna analiza u odnosu na inicijalno istraživanje prezentovano 2011. godine.

Cilj istraživanja je da kvantifikuje koliko mala i srednja preduzeća koriste lizing u odnosu na ostale vrste finansiranja, ali i koliko je veliki doprinos lizinga evropskoj ekonomiji.

Rezultati poslovanja lizing industrije u Evropi u 2014. godini pokazuju porast plasmana za 8,4 procenata, što predstavlja najveću stopu rasta još od 2007. godine.

Rast je primećen u svim kategorijama finansiranja, posebno u kategoriji vozila za čak 12,4 procenata u odnosu na 2013. godinu, ali i u kategoriji finansiranja nabavke opreme i nekretnina.

Na predstojećem skupu će se upravo razmatrati šta je uslovilo ovakav rast i kako pozitivna iskustva pojedinih zemalja preneti na celokupno tržište, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lizing za pravna lica lizing kupovina na lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana