Tekst objavljen: 03.07.2017 12:58        


Kako kažu u ovoj kompaniji, žele da uđu u sve gradove koji se razvijaju, a Beograd nije izuzetak. Iako ga nazivaju "taksi za plići džep" "Uber" je u stvari samo posrednik.

„Uber” neće zaobići ni Srbiju

-Želimo da budemo u svim gradovima koji se razvijaju i gledaju u budućnost. Beograd po tome nije izuzetak, ali u ovom trenutku nemamo konkretan plan za dolazak– rekli su iz kompanije “Uber”, gde se vožnja zakazuje putem aplikacije, a vožnja se zakazuje i plaća preko mobilnog telefona.

Vožnja je, prema podacima iz Hrvatske gde “Uber” već funkcioniše, jeftinija od gradskog taksija oko 25 odsto. Najveći otpor ovoj vrsti konkurencije pružaju regularni taksisti, a tako je u Hrvatskoj od dolaska ”Ubera”.

Pre nekoliko dana generalni štrajk je okupio taksi prevoznike iz svih krajeva Hrvatske, a jedinstven zahtev je da se sprovodi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju po kome “Uber” navodno posluje nezakonito.

Prema pisanju pojedinih hrvatskih medijataksistima izgleda više smeta to što za “Uber” u Hrvatskoj već radi pet hiljada vozača.Njihove usluge su samo u ovoj godini koristili turisti iz čak 118 zemalja.Saopštenjem se ubrzo oglasio i “Uber” napominjući da su u pregovorima sa predstavnicima vlasti kako bi bila doneta nova regulativa koja štiti prava potrošača na izbor.

Iako ga nazivaju“taksi za plići džep”“Uber” je u stvari samo posrednik. Aplikacija na smartfonu korisnicima omogućava da vožnju naruče i plate bezgotovinski iz same aplikacije, povezane sa platnom kartivom.

Najjeftinija i u svetu najpopularnija varijanta je “Uberiks”tako što upošljava profesionalne prevoznike koji plaćaju porez kao preduzetnici, što je način na koji bi po zakonu mogao da radi i u Srbiji.

U beogradskoj Direkciji za javni prevoz izjavili su da im se “Uber” nije obraćao za informacije i saglasnost za obavljanje taksi prevoza.

–Način poslovanja “Ubera” po domaćim pravnim propisima ne predstavlja vid javnog prevoza i u skladu s tim njegovo poslovanje nije u našoj nadležnosti– rekli su u direkciji za “Politiku”.

Stručnjaci za IT prvo tvrde da je“Uber” u stvari usluga informacionog društva, jer predstavlja posrednički sistem između onih koji žele vožnju i onih koji je pružaju, zbog čega im i ne treba dozvola.

On naplaćuje usluge posredovanja, alinije dužan da plaća porez, jer i nije poreski obveznik, kažu stručnjaci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dolazak ubera u beograd taksi Uberu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana