Tekst objavljen: 02.09.2021 9:00        


Rast potražnje za električnom energijom, infrastrukturni problemi i skok globalnih cena gasa, uticali su na neverovatan oporavak cena najomraženijeg energenta u svetu - uglja

Ugalj poskupeo za čak 106%


Cena australijskog termalnog uglja u luci NJukasl, koji se smatra reperom za ogromno azijsko tržište, skočila je za 106% ove godine na više od 166 USD po metričkoj toni, prema najnovijoj nedeljnoj proceni Argusa, provajdera cena na robnim tržištima, piše CNBC.

Nedeljni indeks cene uglja u Njukaslu, koji je početkom septembra iznosio 46,88 USD, sada se, po svemu sudeći, približava istorijskom maksimumu od 195,20 dolara koji je zabeležen u julu 2008. Njegov južnoafrički ekvivalent, indeks Ričards Bej, zaključio je nedelju do 13. avgusta na nivou od 137,06 dolara po metričkoj toni, što je rast od 55 % ove godine.

Da bi se shvatilo o kakvom se izuzetnom skoku cena termalnog uglja radi, CNBC navodi da je međunarodna referentna nafta Brent od početka godine do danas ojačala za 33 % na godišnjem nivou.

Skok tražnje za termalnim ugljem, koji se koristi u proizvodnji električne energije, ozbiljno dovodi u pitanje tzv. "energetsku tranziciju", ocenjuje američki medij, i dodaje da je reč o fosilnom gorivu s najvećim intezitetom emisije ugljenika, te da je stoga njegova zamena najvažniji cilj na putu zaokreta ka alternativnim obnovljivim izvorima.

Ipak, iako kreatori politika i poslovni lideri neprestano gorove o posvećenosti ciljevima za rešavanje sve dublje klimatske krize, mnogi se i dalje oslanjaju na fosilna goriva kako bi držali korak sa rastućom potražnjom za energijom, navodi se u tekstu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


JulIja Bučnjeva, direktorka za prirodne resurse u kompaniji Fitch Raitings, kaže za CNBC da je termalni ugalj i dalje ključni globalni izvor energije, i da još uvek ima više od 35 posto udela u globalnoj proizvodnji energije.

- Očekujemo da će se udeo uglja u proizvodnji energije smanjivati sprovođenjem programa energetske tranzicije, međutim to će imati prilično dugoročan uticaj na tržište. U srednjoročnom periodu očekuje se rast potražnje za ugljem na tržištima u razvoju sa manje strogim ekološkim planovima, naročito u Indiji, Pakistanu i Vijetnamu, gde u prozivodnji dominira energija iz uglja - rekla je Bučnjeva.

Dodala je da će, budući da SAD i EU učestvuju sa samo 10% u svetskoj potražnji za ugljem, očekivano smanjenje u ovim regionima imati ograničen uticaj na globalno tržište.

Na pitanje da li bi cene termalnog uglja mogle da nastave rast u narednim mesecima, Bučnjeva je odgovorila da njihov trenutno visok nivo ne proističe iz troškova i da stoga one nisu održive.

- Očekujemo da će se cene normalizovati tokom ostatka godine - rekla je ona.

Fič Rejtings procenjuje da će cena visokoenergetskog australijskog uglja krenuti da pada prema nivou od 81 dolara po metričkoj toni, prenosi američka tv stanica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cena uglja ugalj cena uglja energenti skok cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana