Tekst objavljen: 20.05.2019 9:52        


Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, predložilo jeda se zakonski reguliše pitanje napojnice i da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi, prenosi Tanjug.

Ugostitelji traže da bakšiš zakonski bude 10 odsto

Ova inicijativa je prosleđena Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako iz ovog udruženja navode, korist od zakonskog regulisanja napojnice bi imali svi - gosti, osoblje, preduzetnici i država.

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.

Naveo je da sad Poreska inspekcija, ako kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prekršajne prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.

U HORES-u kažu ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.

Zakonsko regulisanje napojnica bi, kako navode, hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele među zaposlenima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U HORES-u navode da ta oblast nije bila regulisana ranije zbog toga što država nije imala tehničke mogućnosti da kontroliše takve isplate, ali da se sa pojavom fiskalnih računa i bezgotovinskog plaćanja pojavila potreba da se to pitanje propisima definiše.

Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima.

2 komentara

  1. User image
    Jovica 20.05.2019 16:10

    Pa taj Hores nema ni sajt normalan,ko su ti ljudi?Kako se radi u Nemačkoj,Francuskoj,Austriji i Švajcarskoj,logično bi bilo i ovde.Ugostitelji rade isto kao i tamo,problem je u Poreskoj upravi,i porezu.Treba smanjiti porez na ugostiteljske usluge,kao i na hranu,a vino i pivo prebaciti u prehrambene proizvode.Omogućiti pravim ugostiteljima da rade,a fokusirati se na kriminalce i reketaše,i drzava ce imati vise koristi.

  2. User image
    Milos 21.05.2019 14:11

    Zivo me zanima koliki je procentualni udeok ugostiteljske grane u poreskoj kasici drzave srbije, tako bi i narodni, radni, rabat trebalo da bide 20 posto kao i u svakoj normalnoj drzavi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
HORES 10 odsto ugostitelji ugostiteljstvo bakšiš izmena zakona zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana