Tekst objavljen: 05.06.2017 9:57        


Dobra vest za građane koji imaju kredit u francima. Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Novom Sadu iz novembra 2015. kojim je odbijen tužbeni zahtev za raskid ugovora o stambenom kreditu u francima. O ovom predmetu osnovni sud će ponovo odlučivati.

Ugovori o stambenim kreditima su podložni raskidu

- Najnovija odluka potvrđuje da su stambeni krediti u francima podložni raskidu, zbog drastičnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, odnosno promenjenih okolnosti od kada je kredit odobren - kaže za "Blic" Dejan Gavrilović.

Do sada je preko ovog udruženja predato više od 500 tužbi. U Srbiji u sudove stižu kolektivne tužbe klijenata zaduženih u francima protiv banaka ali presude su za sada samo pojedinačne.

U svojoj odluci VKS je detaljno ukazao na propuste drugostepenog suda, koji je preinačio odluku Osnovnog suda u Novom Sadu iz aprila 2015. koji je odobrio raskid ugovora koji je između klijenata i banke zaključenog 2007. godine i aneksa tog ugovora zaključenog četiri godine kasnije.

Sudska praksa okreće se ka klijentima

Kako prenosi RTS, u Udruženju klijenata "Švajcarac" smatraju da sudovi postaju svesni činjenice da enormni rast kursnih razlika obesmišljava svako fer ugovaranje kredita.

Tvrde i da se evropska sudska praksa u sporovima kod indeksiranih kredita u švajcarskoj valuti polako okreće ka klijentima jer donedavno sudovi nisu uzimali u obzir zaštitu potrošača, već samo interese banaka.

Advokat Jelena Pavlović kaže da je to jedna ključna stvar koja se desila imajući u vidu da "ovaj proizvod nije kreiran u Srbiji već je uvezen".

- Svi sudovi u regionu na identičan način su se ponašali u ovim sporovima utvrđujući da je indeksacija u valuti švajcarskog franka bila nepoštena obzirom da klijenti nisu dobili prave informacije kako će taj indeks delovati ne samo na glavnicu nego i na anuitete - kaže Pavlovićeva.


U ovom slučaju nakon pravosnažne presude banka je bila dobila mogućnost da naplatu kredita izvrši prodajom nepokretnosti na koju je bila stavljena hipoteka. VKS je sada naložio Apelacionom sudu u Novom Sadu da u ponovnom postupku pouzdano utvrdi da li je i u kojoj meri došlo do promenjenih okolnosti od zaključenja spornog ugovora između stranaka.

Nakon toga će, kako se navodi u odluci VKS, "vodeći računa i svim ostalim okolnostima konkretnog slučaja i međusobnog ugovora stranaka oceniti da li su ispunjeni uslovi da se ugovor raskine i u skladu sa tim doneti na zakonu zasnovanu odluku".

VKS je u odluci napomenuo da nije sporan stav Apelacionog suda da promena kursa stranih valuta u odnosu na dinar nije neuobičajena pojava na domaćem deviznom tržištu.

- Međutim, to ne znači da svaka pa i enormna promena kursa predstavlja uobičajenu pojavu - smatra VKS koji pored ostalog podseća i na konstataciju Osnovnog suda (koji je odobrio raskid ugovora) da je "tužilja uzela kredit za kupovinu kuće, a da joj sada za njegovo vraćanje treba nekoliko takvih kuća".

Nisu bili obavešteni o rizicima

Saša Dević je pre devet godina takođe uzeo kredit indeksiran u švajcarskoj valuti koji mu je isplaćen u dinarskoj protivvrednosti. Od tada rata mu stalno raste kao i glavnica uprkos redovnoj otplati kredita. To nije kaže jedini razlog za nezadovoljstvo jer smatra da ga banka nije obavestila pravovremeno o mogućim rizicima.

Ohrabren je presudom Vrhovnog kasacionog suda pa će pokrenuti tužbu protiv banke jer smatra da ima više osnova za to.

- Sad razmišljam o tužbi - da tužim za indeksaciju u francima i da tužim za eventualni odštetni zahtev i poništaj promenljive kamatne stope kod one koja je vezana za libor, koji praktično prati tu fluktuaciju švajcarca, evra i dinara. Taj libor je trebalo stalno da pada. Pojedine banke su fiksirale kamatnu stopu suprotnu zakonu bez saglasnosti druge volje - kaže Saša Dević, klijent zadužen u francima za "RTS".

Stručnjaci ali i dužnici sa stambenim pozajmicama u švajcarcima očekuju da se problemi reše takozvanim krovnim propisom. Zemlje koje su najpogođenije kreditima u švajcarskoj valuti poput Poljske, Mađarske i Hrvatske su donele zakone koji olakšavaju otplatu.

Rešenje bi mogli da očekujemo i u Srbiji posle velikog svetskog skupa pravnika iz te oblasti koji će na jesen biti organizovan u Beogradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambeni kredit stambeni kredit u švajcarcima raskid ugovora banke presuda suda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana