Tekst objavljen: 27.08.2018 13:19        


Građani će na ime dividendi od NIS-a od danas imati na računu više 181 dinar, toliko bi trebalo da bude uplaćeno za ukupno pet akcija. U slučaju da niste prodali akcije ni podizali dividende trenutno na računu imate 9.912 dinara.

Ukoliko niste prodali, danas na računu imate 10.000 rsd

Kako je saopštio Centralni registar hartija od vrednosti, Naftna industrija Srbije (NIS) danas će isplatiti dividende iz prošlogodišnje dobiti.

Koliko još imate od besplatnih akcija (ako niste prodali akcije i podizali dividende)
  • Dividende ukupno- 2.646 dinara, plus od "Telekoma" 267 dinara (juli) i 181 dinara od NIS (danas)
  • Akcionarski fond - 1.700 dinara
  • NIS (5 akcija, vrednost na današnji dan) 3.390 dinara
  • Aerodrom "Nikola Tesla"1.728 dinara (jedna akcija) plus 1.465 dinara od koncesije (tokom septembra)
  • Ukupno9.912 dinara, odnosno 11.377 dinara u septembru, kad legne novac od koncesije za Aerodrom Nikola Tesla

Prilično dobar prinos- NIS će danas isplatiti dividendu u bruto iznosu od 42,61 dinara po akciji (neto 36,22 dinara), što daje dividendni prinos od 6,3 odsto na poslednjoj tržišnoj ceni. Uzevši u obzir da je referentna stopa Narodne banke Srbije tri odsto, što određuje i niske kamate na štednju, ovo se može smatrati prilično dobrim prinosom. Naši građani poseduju svega pet akcija pa obično zaradu mere apsolutnim iznosom novca koji dobiju i koji je mali (oko 181 dinar) - kaže za "Blic biznis" Nenad Gujaničić iz "Momentum sekjuritis".

Naš sagovornik ukazuje da gledajući ne samo dividendni prinos ove hartije, ulaganje u akcije NIS-a je više nego atraktivno.

- Ali se građani koji imaju raspoloživu veću ušteđevinu uglavnom odlučuju za tržište nekretnina s obzirom na to da o akcijama nemaju dovoljno znanja - kaže Gujaničić.

Sredinom jula na ime dividendi od "Telekoma Srbija" na račune je uplaćeno 267,53 dinara, a što je iznos za 31 akciju.

Očekuje se da idućeg meseca od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" građani dobiju i još 14,6 evra bruto po akciji, odnosno 12,4 evra neto (1.465 dinara), po odbitku poreza.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi tada možete da očekujete ukupno 11.377 dinara, dok je trenutni iznos 9.912 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije akcije Aerodrom dividenda besplatne akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana