Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 02.10.2017 16:12        


Proizvodnja suncokreta ove godine manja je za 15 odsto u odnosu na lane pa stručnjaci procenjuju da bi cena ulja sa dosadašnjih oko 135 dinara, u zavisnosti od proizvođača, mogla da dostigne i više od 160 dinara po litri.

Ulje bi moglo da poskupi na 160 dinara

Iako nisu želeli da se javno izjašnjavaju o poskupljenju ulja, pojedini proizvođači su nam sugerisali da sami izračunamo koliko će ulje da poskupi.

Olga Čurović iz Privredne komore Vojvodine kaže za “Blic” da se očekuje uvoz od oko 50.000 tona suncokreta, te da su sada cene uljanih kultura već u otkupu veće u odnosu na prošlu sezonu, što bi trebalo da uslovi i poskupljenje ulja.

Prema njenim rečima, računica oko poskupljenja sledi kasnije kada bude realizovan uvoz, a fabrike će odrediti cene svojih proizvoda uvažavajući nivo svetskih cena.Sa njom se slaže i doskorašnji direktor Sektora za poljoprivredu PKS i agroekonomski analitičar Žarko Galetin koji je za “Blic” rekao da se može očekivati poskupljenje finalnih proizvoda od suncokreta i do 20 odsto.

- Suncokret je najmanje podbacio od svih kultura, kvalitet je dosta dobar, ali je cena veća, oko 37 dinara po kilogramu, što će se sigurno odraziti i na cene proizvoda od ove kulture. Uljari su vrlo precizni u svojoj računici. Naprave procenu cene sirovina i prate tokove na svetskom tržištu i onda formiraju cenu. Moja slobodna procena jeste da može doći do povećanja cena i do 20 odsto. Mi imamo ozbiljne proizvođače i niko, pa ni država koja može da utiče na cenu, nema pravo da tera uljare u gubitke jer su njihovi proizvodi, s obzirom na cene sirovina, relativno jeftini – smatra Galetin.

I predsednik Odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić smatra da će do povećanja cena proizvoda od suncokreta sigurno doći, ali da ne mora da znači da će poskupljenje biti veliko.

- Suncokret je dobro rodio u Rusiji i Ukrajini, najvećim proizvođačima te uljane kulture u Evropi, tako da će ponuda biti velika, a cena će zavisiti od količine sirovine koju uvezemo. Moguće da uljari dođu do sirovina iz izvoza po povoljnoj ceni, pa da poskupljenje proizvoda do koga će sigurno doći i ne bude tako veliko – ocenjuje Škorić.Uljari sa kojima smo kontaktirali nisu želeli da komentarišu navode stručnjaka o mogućem poskupljenju.

Listom su se branili činjenicom da otkup još nije završen te da će cene formirati nakon završetka nabavke potrebnih sirovina, bilo iz uvoza ili sa domaćeg terena.I rod soje drastično manjiOlga Čurović iz Privredne komore Vojvodine kaže da žetva soje nije još završena, kao ni otkup, ali da je već vidljivo da će ona pokazati velike gubitke.

– Procena je da će proizvodnja soje biti manja za 33-40 odsto. Treba očekivati povećanje uvoza soje, a samim tim i poskupljenje finalnih proizvoda - rekla je Čurovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    kritik analitik 02.10.2017 20:48

    Dosta mi je naslov, ostalo ne moram da čitam - prosto: možete da dižete cene koliko hoćete, ali ako hoćete da prodate, manji rod nije razlog ni opravdanje - ni do sada niste sve prodali, nestašice nema, sem ako je veštački ne stvorite...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
suncokret kupovina poskupoljenje ulja cena ulja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana