Tekst objavljen: 21.09.2015 13:00        


Kamata na štednju u pojedinim bankama već krajem godine mogla bi da bude nula, a bankari čak pominju mogućnost da štedišama naplaćuju „ležarinu“.

Umesto kamate na štednju štediše će plaćati „ležarinu"?

Kako saznaje „Blic“, u pojedinim bankama poslednjih mesec dana ozbiljno se pripremaju da ukinu kamate na štednju, a u bankarskim krugovima čak se pominje i mogućnost uvođenja takozvane negativne stope.

To bi značilo da će banke štedišama za novac naplaćivati „ležarinu“, kao u Švajcarskoj ili u Nemačkoj, gde je negativna stopa 0,1 odsto.

U NBS upozoravaju da se bankari moraju držati detalja iz ugovora sa klijentom.
"Smatramo da u uslovima našeg finansijskog sistema nije opravdano zagovarati negativne kamatne stope na štednju građana" kažu u NBS.

U jednoj stranoj banci u Srbiji klijentu su objasnili i da bi njegov štedni račun mogao da bude tretiran kao otvoren, poput tekućeg, za koji plaća održavanje.

“Novca imamo toliko da ne znamo šta ćemo sa njim. Problem je to što je sve manje načina da zaradimo. Danas malo ko traži veliki kredit. Imamo i dosta građana koji kasne u otplati kredita. U takvoj situaciji isplata kamate na štednju samo je nepotreban trošak”, kažu u jednoj banci.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da banke nemaju emocije i da sve čine zbog profita.

“Procenili su da će kurs biti stabilan, a inflacija niska, i da građani neće povlačiti novac iz banke. Veruju i da će obaranjem kamata na štednju dodatno zaraditi, ali i napraviti prostor da smanje kamate na kredite”, objašnjava Bajec.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    aladin 21.09.2015 20:35

    i to je doslo na red,verovatno ce mo uskoro umesto da primamo platu da mi placamo poslodavcu.stednja ima smisla ako se kroz kamatu nadoknadi inflacija.sve ostalo nema smisla.banke ne bi izdrzale kada bi stedise redom krenule da podizu novac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štednja 2015 štednja u bankama kamate na štednju štednja građana negativne kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana