Zvanični kurs Evra za dan 01.03.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 16.12.2017 13:00        


Novi Zakon o katastru biće usvojen u prvom tromesečju naredne godine, izjavila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Umesto na šest mesta ide se samo kod beležnika

Kazala je da će pokušati da parlamentu Predlog zakona bude dostavljen sa podzakonskim aktima, kako ne bi morala da se čeka dalja implementacija.

"Novi zakon je važan, jer umesto da se ide na šest različitih destinacija, ide se samo kod javnog beležnika, to je važno i za napredak Srbije na Duing biznis listi, gde je Srbija sada na 67. mestu. Mi verujemo da možemo da napredujemo za najmanje 20 mesta, ako to budemo realizovali", rekla je Mihajlović na konferenciji Američke privredne komore "Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme".

Ono što se možda može promeniti donošenjem nekih zaključaka vlade, kaže Mihajlović, to je da se ubuduće nijedan zakon ne šalje u parament bez pripremljenih podzakonskih akata.

Kako kaže, to je važno jer zakon koji je usvojen, a nema svoje podzakonske akte, često čeka na dalju implementaciju i zato će u slučaju Zakona o katastru pokušati da pripreme i podzakonske akte, a javnost je, dodaje, neophodna u svakoj fazi donošenja zakona, jer, poručuje, o zakonima treba što više razgovarati.

Objašnjava da je obaveza u okviru vlade da se zakoni pripreme i upute na javnu raspravu, te podseća da je Zakon o planiranju i izgradnji iz 2014. to potvrdio, jer su tada javne rasprave organizovane i tamo gde to zakon ne traži, a onda su pokušali da sva ta mišljenja i sugestije uvrste u predlog zakona.

"To smo radili jer je širi konsenzus neophodan za tako velike reforme, da bi zakon bio primenjiv i uspešan", rekla je Mihajlović.

Dodala je da smatra da javna rasprava i Nacrt zakona nisu važni samo da bi se zakon usvojio, nego zbog drugog koraka - da bi se taj zakon zaista primenio i pokazao se uspešnim.

"Tako je bilo sa elektronskim građevinskim dozvolama i verujem da će će se takav pristup pokazati uspešnim i za katastar", zaključila je Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
notari overa dokumenata zakon o katastru

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana