Tekst objavljen: 11.03.2015 15:53        


Vlada je formirala Zajedničku grupu za poboljšanje rejtinga Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja "Duing biznis", koja će po ugledu na Zakon o planiranju i izgradnji unaprediti propise u oblastima koje se procenjuju, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Unapređenje propisa po ugledu na Zakon o gradnji

Savetnik u tom ministarstvu Nikola Milivojević je rekao da Zajednička grupa, kojom predsedava potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, već radi na poboljšanju propisa u 10 oblasti koje se analiziraju za pravljenje izveštaja "Duing biznis", među kojima je plaćanje poreza, otvaranje preduzeća, rešavanje problema insolventnostim, izvršenje ugovora i drugih.

On je istakao da poboljšanje rejtinga Srbije na toj listi veoma važno zbog potencijalnih stranih investitora.
"Na poslednjoj listi SB Duing biznis o uslovima poslovanja Srbija je bila na 91. mestu, od ukupno 189 zemalja, što smatramo izuzetno lošim rezultatom. Nazadovali smo za 14 pozicija u odnosu na prethodnih izveštaj, a glavni krivac za to je bio spor proces izdavanja građevinskih dozvola", naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, primena nedavno usvojenog Zakona o planiranju i izgradnji će podići Srbiju za najmanje 40 mesta na rang listi, što procenjuju ne samo vlada već i institucije i organizacije koje nam pomažu, poput NALED - a i USAID - a.

Zajednička grupa za definisanje konkretnih mera za unapređenje pozicije Srbije na rang listi SB o uslovima poslovanja, u koju su uključena sva ministarstva nadležna za propise koji se analiziraju, osnovana je u okviru Koordinacionog tela vlade za definisanje konkretnih mera u borbi protiv sive ekonomije, navoe je Milivojević.

"Trenutno se radi na konkretizovanju plana aktivnosti, a prvi naredni korak u radu Zajedničke grupe jeste prezentacija aktuelnih propisa tzv. kontributorima sa zvanične liste SB odnosno advokatskim kućama i preduzećima koja popunjavaju upitnik za izveštaj koji dolazi ove jeseni", naveo je Milivojević.

Srbija je u poslednjem izveštaju SB, koji je objavljen prošle godine, pala sa 77. na 91. mesto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis svetska banka zakon o planiranju zakon o gradnji propisi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana