Tekst objavljen: 17.05.2018 10:40        


Očekivano - stanari širom Srbije još se privikavaju na profesionalne upravnike zgrada. Poslednji podaci pokazuju da je oko 350 upravnika stupilo na dužnost sa obavezom da svakodnevno komuniciraju sa stanarima, ali i s nadležnim inspekcijama. Građani u svakom trenutku mogu da im otkažu saradnju.

Upravnici na mukama: On će da mi soli pamet

Profesionalni upravnik i ne treba da bude onaj koji uvek zvoni dvaput.

Stanari tek svake 10. zgrade u Srbiji opredelili su se da ih vodi neko ko nije iz njihovih redova.

"Još je to u hodu, tek treba da se pokažu rezultati. Znate kako, od nas 40, 15 prihvata, a ostali nedorečeni - on će meni da soli pamet", kaže jedan od stanara

"Treba da prođe neko vreme da bih se upoznao sa zgradom i kroz prijave se rešavaju problemi", kaže

Veliki broj zgrada u Srbiji još nema ni upravnika iz svojih redova, ni profesionalca. One će dobiti prinudne upravnike, ali takvo angažovanje još nije zaživelo, čeka se odluka o visini plate za nametnute šefove.
profesionalni upravnik iz Niša Dragutin Ilić.
Njegov kolega iz Kragujevca profesionalno upravlja u 25 zgrada.

"Ima deo stanara koji su uvek neobavešteni i ne zanima ih održavanje ili bilo šta drugo", kaže Goran Vulović.

Trebalo bi da i stanari i upravnik znaju svoja prava i obaveze, ako već ne znaju, piše u zakonu ili još bolje ti članovi bi trebalo da budu okačeni negde na ulazu u zgradu.

"Nisam zadovoljna kako je to nama prezentovano na jedan prilično nejasan način, troškovi preveliki, za sada ne vidim promene", kaže jedan od stanara.

Na početku priloga čuli smo ljubazno dobar dan, iza koga može odmah da ide i doviđenja. Ugovor između stanara i profesionalnog upravnika može lako da se raskine.

"U PKS postoji sud časti koji trenutno radi na utvrđivanju i uvođenju kodeksa časti koji treba da utvrdi profesionalne standarde i norme obavljanja ovog posla a koji će pritužbe upućivati info državnim organima", ističe Mirjana Kovačević iz PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambena zajednica upravnik zgrade profesionalni upravnik stanari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana