Tekst objavljen: 17.09.2015 9:55        


Cene nafte su danas nastavile rast u Aziji, mada je trgovanje bilo kolebljivo zbog nervoze investitora koji iščekuju odluku američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o kamatnoj stopi. Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru porasla je dva centa, na 47,17 dolara u poslepodnevnom trgovanju, oporavljajući se od prepodnevnih gubitaka, prenosi agencija Frans pres.

Uprkos nervozi zbog Feda, cene nafte u usponu

Barel sirove nafte "brent" za isporuku u novembru takođe je skočio 14 centi na 49,89 dolara.

Cena WTI nafte je juče porasla gotovo šest odsto, a barel "brenta" za više od četiri procenta, nakon što je američko Ministarstvo energetike objavilo da su zalihe "crnog zlata" u toj zemlji pale za 2,1 milion barela.

Od ukupne količine, 1,9 miliona barela odnosi se na smanjenje zaliha u Kušingu, trgovačkom centru u Oklahomi, što ukazuje na jaču tražnju u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte. U izveštaju se takođe navodi da američka proizvodnja nafte pada ravno šest nedelja.

Pažnja je sada usredsređena na Vašington, gde će Fed objaviti cenu zaduživanja, pri čemu su, kako podseća francuska agencija, mišljenja analitičara podeljena o tome da li će podizanje kamate početi danas ili će sačekati decembar.

"Tržište pomno prati dvodnevni sastanak Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC)... pošto Fed odlučuje o tome hoće li podići kamatne stope prvi put posle više godina", kaže šef azijsko-pacifičkog odseka kompanije EY za naftu i gas, Sandživ Gupta.

Predsednica Feda, Dženet Jelen je rekla da očekuje povećanje kamata do kraja godine, ali su nedavna previranja na globalnim tržištima, zbog zabrinutosti u pogledu rasta kineske privrede, kreatorima monetarne politike otežali donošenje takve odluke.

Povećanje američkih kamatnih stopa bi uticalo na jačanje dolara, što bi poskupelo naftu u dolarskoj ceni zemljama koje imaju slabije valuta, a to bi na kraju naštetilo i potražnji i cenama, konstatuje AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana