Tekst objavljen: 18.12.2014 14:27        


Uprkos problemima bankarski sektor Srbije sledeće godine može očekivati "svetlo na kraju tunela", jer su ove godine svi učesnici tržišta imali svoje "gorke pilule", pa su i lekcije naučene, ocenili su učesnici današnje konferencije "Svet u 2015", koja se održava u beogradskom hotelu Metropol.

Uprkos problemima bankarski sektor ima perspektivu

Kako je ukazano na skupu, banke u Srbiji su u periodu od 1. jula 2013. do 30. juna ove godine smanjile nivo plasiranih kredita za oko 927 miliona evra, broj nenaplativih kredita kod privrede u drugom kvartalu ove godine kretao se oko 27 odsto a kod građana je taj procenat prešao granicu od 10 procenata.

"Svako od učesnika na tržištu je imao u prethodnom periodu "gorku pilulu", pa će zato 2015. godina biti godina sa naučenom lekcijom", rekao je Dušan Uzelac, predstavnik internet portala Kamatica.

"Tržište možemo podeliti na tri segmenta. Što se tiče NBS kao regulatora ona se suočila sa lošije vođenom kontrolom banaka koja je i doprinela krahom istih. Sa druge strane su banke koje imaju problem sa naplatom nenaplativih kredita, a taj problem vuku najčešće banke koje nisu uspostavile sistem funkcionisanja na način koji će funkcionisati dugoročnije kako treba.
Ono što je naučeno od strane tržišta je taj trenutak zaduživanja, mi smo u periodu liberalizacije bankarskog sektora imali jedan ciklus kupovine svih tih bankarskih proizvoda, u zemlji u kojoj nedostaje jedna osnovna finansijska edukacija tržišta, a to dovodi do problema, jer se nije dovoljno mudro razmišljalo, odnosno nije postojao dugoročni finansijski plan, pa je zbog toga došlo do prezaduženosti građana koji više ne mogu da odgovore svojim finansijskim obavezama. To sve je dovelo do zatvaranja tržišta.
Ono što je optimistično je to da ima prostora za inovacije na bankarskom tržištu, mislim u ovom slučaju na Telenor banku koja je uvela jedan potpuno novi aspekt i inovaciju.
Sa druge strane i regulator sa zakonima koji je donet će malo relaksirati  banke, to je nešto što je pozitivno za naredni period.  Tako da je zadatak na poslovnim bankama je da ponovo otvore tržište.
Nije pozitivna činjenica o smanjenoj izloženosti kredita kad uzmemo u obzir da kredit stvara novac, a to znači da će biti manje manevarskog prostora za neki opšti privredni rast.
Ono što je ključno za poslovne banke je da u narednom periodu uvedu u  svoje poslovne strategije malo inovacije i prisnije odnose sa klijentima, jer se poslednjih godina došlo zaključka da banke na klijentima zarađuju, a ranije su zarađivale za njih." rekao je Dušan Uzelac.

Ipak, kako je rekao, "u Srbiji toliko stvari ne radi, da sa malom energijom možete napraviti nešto što radi i što ima smisla".

Direktor NLB banke Branko Greganović naveo je da su preduzeća u Srbiji ove godine uzela puno kredita, pa se zbog toga može desiti da ovogodišnji rezultati pokažu znatno veći nivo zaduženosti srpske privrede.

"Sledeća godina će biti izazovna. Ući ćemo u 2015. na nivou duga još većeg nego prošle godine i moramo naći načina da se taj dug smanji", kazao je on.

Direktor Erste banke Slavko Carić primetio je da, uprkos pokazateljima da u Srbiji raste procenat nenaplativih kredita, banka kojom rukovodi ima najmanji procenat nenaplativih kredita u zemlji.

On je istakao da postoji dobra volja i bankara i međunarodnih finansijskih institucija i Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija da se neke regulative u oblasti bankarstva izmene, što će doneti dobrobit bankarskom sektoru u zemlji.

"Očekujem neko povećanje privredne aktivnosti u 2015. budući da vlada radi na tome da se ekonomski okviri olakšaju i da se domaćim i stranim investitorima omogući da više investiraju u Srbiju. Svaka mera koja će olakšati investicije je dobra mera i značiće manji pritisak na kurs", smatra Carić.

Što se tiče vraćanja kredita, on je mišljenja da zabrinjava kurs koji pomalo gubi tlo pod nogama, i to će biti jedna od otežavajućih okolnosti u narednoj godini.

Direktor Telenor Banke Martin Navratil je podsetio da je ta banka nedavno otvorila prvu mobilnu onlajn banku ne samo u Srbiji već i u regionu.

Prema njegovim rečima, elektronski šoping je norma koja dolazi i u Srbiju a uvođenjem ovog vida bankarstva moguće je preko moblilnog telefona jednim klikom platiti bilo koji račun.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
persperktiva bankarskog sektora konferencija Svet u 2015 bankarski sistem naredne godine dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana