Indikativni kurs Evra na dan 17.09.21. :: 117.5600 rsd
Tekst objavljen: 17.01.2020 10:10        


Građani Srbije uskoro će moći da među prvima u Evropi u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima Kju ar kod (QR code) sa proizvoda

Uskoro ćemo moći da plaćamo skeniranjem QR koda

Reč je o nastavku širenja mreže usluga instant plaćanja što je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije.

S druge strane, širenjem novih usluga u oblasti "e-plaćanja" smanjuje se količina keša u opticaju što je praksa u brojnim razvijenim zemljama sveta. Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo bez gotovine. Kada je reč o plaćanju skeniranjem Kju ar koda, u Narodnoj banci Srbije kažu za Tanjug da je pri kraju ceo postupak "instalacije" ovakvog načina plaćanja.

"Reč je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi", ističe viceguverner NBS Dragana Stanić. NBS je 2018. godine uvela mogućnost instant plaćanja u Srbiji pa se transferi novca mogu obavljati tokom 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini i to za sekundu ili dve. U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju. Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem Kju ar koda, samo je jedan od načina da se izbegne dugo stajanje u redovima ispred šaltera, ukazuje Vladimir Vasić generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS).

Kada je reč o sigurnosti ovog tipa plaćanja, Vasić kaže da su UBS i NBS zajedno ustanovili pravila šta tačno treba da sadrži Klju ar kod te da se ceo sistem oslanja na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"S obzirom da Srbija želi da uđe u EU i većina naših zakona i sistema zaštite se oslanja na standarde koji postoje u EU", objašnjava Vasić i napominje da su banke u zemlji spremne za plaćanje skeniranjem Kju ar koda.Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahteva skupe procedure čuvanja, transporta, skladištenja...

Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019 - 2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji. Broj plaćanja karticama na internetu u prošloj godini bio je devet miliona u Srbiji što je za milion više u odnosu na 2018. godinu. Najviše plaćanja bilo je na domaćim sajtovima, odnosno online prodavnicama, oko 4,7 miliona. Kada je reč o bezgotovinskom plaćanju, za samo godinu dana, od sredine 2018. do polovine prošle godine, uvećan je broj postterminala za 13 procenata, odnosno za oko 10 hiljada.

U Sjedinjenim Američkim Državama negotovinska plaćanja zauzimaju 80 odsto svih finansijskih transakcija.Vlade mnogih zemalja u zapadnoj Evropi donose zakone kojima se gotovina skoro u potpunosti isključuje iz opticaja. Lideri u tome su skandinavske zemlje Norveška, Danska, Švedska i Finska.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plaćanje skeniranjem plaćanje skeniranjem QR koda QR KOD skeniranje plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana