Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd
Tekst objavljen: 29.10.2013 14:00        


Kamate na kredite, pre svega u dinarima, koje trenutno dostižu u pojedinim bankama i do 27 odsto na godišnjem nivou, uskoro bi mogle da budu znatno manje, jer se stiču uslovi za njihovo obaranje. Isto važi i za kreditne kartice i dozvoljeni minus, čije su kamate od 24 do 40 odsto godišnje - najveće u Evropi!

Uskoro pad kamata na kredite, kartice i minuse

Obaranje cene kredita i ostalih usluga u dinarima najavljuju sami bankari.

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije je sve niža, inflacija se vraća u planirane okvire, dinar je na stabilnom nivou, a kamate na štednju su smanjene. Sve ovi uslovi vode ka manjim cenama kredita.

- Ti faktori bi, ako se ovakav trend nastavi, trebalo da i u narednom periodu doprinesu daljem snižavanju inflatornih pritisaka, kao i održavanju stope inflacije u granicama cilja - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

- Pozitivna kretanja u smislu nižih kamata, naši klijenti su, zbog trenda snižavanja referentne kamatne stope NBS već direktno osetili kroz jeftinije kredite sa promenljivom kamatom u dinarima. Izvestan dalji pad kamatnih stopa možda bi mogao da se očekuje pod uslovom da NBS vodi manje restriktivnu politiku, kao i da cene na malo budu u okviru projektovanog.Ukoliko se ovakav trend nastavi, sa očekivanim popuštanjem inflatornih pritisaka, možemo da očekujemo dalje snižavanje referentne kamatne stope NBS, što će direktno uticati na snižavanje kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamate na kartice kamate na karticu kamate na kredite kamate na minus kamate kamata na kredite kamata banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana