Tekst objavljen: 29.10.2013 14:00        


Kamate na kredite, pre svega u dinarima, koje trenutno dostižu u pojedinim bankama i do 27 odsto na godišnjem nivou, uskoro bi mogle da budu znatno manje, jer se stiču uslovi za njihovo obaranje. Isto važi i za kreditne kartice i dozvoljeni minus, čije su kamate od 24 do 40 odsto godišnje - najveće u Evropi!

Uskoro pad kamata na kredite, kartice i minuse

Obaranje cene kredita i ostalih usluga u dinarima najavljuju sami bankari.

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije je sve niža, inflacija se vraća u planirane okvire, dinar je na stabilnom nivou, a kamate na štednju su smanjene. Sve ovi uslovi vode ka manjim cenama kredita.

- Ti faktori bi, ako se ovakav trend nastavi, trebalo da i u narednom periodu doprinesu daljem snižavanju inflatornih pritisaka, kao i održavanju stope inflacije u granicama cilja - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

- Pozitivna kretanja u smislu nižih kamata, naši klijenti su, zbog trenda snižavanja referentne kamatne stope NBS već direktno osetili kroz jeftinije kredite sa promenljivom kamatom u dinarima. Izvestan dalji pad kamatnih stopa možda bi mogao da se očekuje pod uslovom da NBS vodi manje restriktivnu politiku, kao i da cene na malo budu u okviru projektovanog.



Ukoliko se ovakav trend nastavi, sa očekivanim popuštanjem inflatornih pritisaka, možemo da očekujemo dalje snižavanje referentne kamatne stope NBS, što će direktno uticati na snižavanje kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na kartice kamate na karticu kamate na kredite kamate na minus kamate kamata na kredite kamata banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana