Tekst objavljen: 23.12.2016 10:18        


Ministarka državne uprave i lokalne samouoprave Ana Brnabić najavila je da će akcize na cigarete uskoro biti povećane za 2,28 dinara i da će po pakli cigareta iznositi 64 dinara. Brnabić je novinarima u parlamentu rekla da je to predviđeno predlogom izmena i dopuna Zakona o akcizama, kao i da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar.

Uskoro veće akcize na cigarete

Cilj je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih.

Predlaže se donošenje srednjeročnog plana postepenog povećavanja akciznog opterećenja u periodu od 2017. do 2020. godine, kroz povećanje specifične komponente akcize svakih šest meseci u tom periodu, pri čemu bi stopa ad valorem komponente akcize ostala nepromenjena (33 odsto) nezavisno od period primene.

Takođe, predlaže se umereno povećanje specifične komponente akcize na cigarete kroz postepeno povećanje akciza, kako bi se u prihvatljivom vremenskom roku dostigao minimalan nivo oporezivanja akcizom u EU od 90 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečno ponderisane maloprodajene cene odnosno najmanje 1,8 evra po paklici cigareta.

Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbji iznosi 54 evra na 1.000 komada cigareta.
Od 1. januara ne predviđa se povećanje iznosa akzice na alkoholna pića već se se krajem januara, po tom zakonu, izvršiti redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na alkoholna pića sa indeksom potrošačkih cena u 2016.

Takođe, kada je reč o akcizama na kafu iznosi akciza od 1. januara se neće menjati, već će se krajem januara 2017. usladiti sa indekosm potrošačkih cena u 2016.

Od 1. januara ne predviđa se ni povećanje akciza na pojedine derivate nafte već se će krajem januara vršiti redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas sa indeksom potrošačkih cena u 2017.

Srbija će i pored tog usaglašavanja imati i dalje imati konkurentnu cenu na nivou regionalnog proseka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje akciza akcize na cigarete cigarete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana