Tekst objavljen: 11.07.2015 19:44        


Uloga Francuske je da ujedinjava, izjavio je danas francuski ministar finansija Mišel Sapen, povodom podeljenih stavova njegovih kolega u evrogrupi prema grčkom predlogu reformi, dodajući da je uspešan ishod današnjeg sastanka ministara finansija evrozone u Briselu potreban svima.

Uspešan ishod sastanka evrogrupe je potreban svima

Sapen je, kako prenosi grčka agencija ANA, naveo da postoje dve bitne okosnice napretka.

"Prvo, grčka vlada je sa politickom odlučnošću i hrabrošću zatražila i dobila od grčkog parlamenta dozvolu za početak pregovora. Drugo, institucije (kreditori) su ocenile da grčki predlozi predstavljaju dobru osnovu za početak pregovora", rekao je Sapen.

Francuski ministar je istakao da će biti zahteva prema grčkoj strani za dodatnim pojašnjenjima u vezi sa tim kada će i kako vlada nastaviti sa reformama.

Nakon toga, rekao je on, ukoliko se poverenje obnovi, kreditori će ponuditi potrebnu podršku Grčkoj. "Poverenje nije izgubljeno samo prema aktuelnoj vladi. Ja sam ga izgubio i prema svim prethodnim grčkim vladama", kazao je Sapen.

Što se tiče grčkog duga, Sapen je predočio da Francuska oduvek ima specifično gledište - da razgovori o dugu nisu tabu tema, kao ni razgovori o smanjenju njegove nominalne vrednosti, samo zato što to druge države-članice ne žele.
 
Istovremeno, ministar finansija Italije Pjer Karlo Padoan, jedan od retkih saveznika Grčke na današnjem sastanku evrogrupe, kaže da je cilj da se večeras "izvede početni udarac" za pružanje pomoći Grčkoj iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma.

"Svi smo ovde otvoreni, kako bi se dobilo ''zeleno svetlo''za početak pregovora. Ne radi se o tome da večeras bude postignut dogovor", rekao je Padoan, prenose agencije.
Luksemburški ministar finansija Pjer Gramenja smatra da je "neizbežno" da Grčka dobije izvesnu pomoć u vidu olakšica na dug.

"Nema koristi da odlažemo tu raspravu", rekao je on, ocenjujući da je grčki predlog reformi "sveobuhvatan".
Ministar finansija Španije Luis de Gindos je, pre početka sednice evrogrupe, rekao da je "poverenje na vrlo niskom nivou", dodajući da se nada da se neće dogoditi "gregzit".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ministar finansija međunarodni kreditori Francuska Grčka evrogrupa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana