Tekst objavljen: 27.01.2016 12:07        


Svetska banka je upozorila da usporavanje zemalja u razvoju ugrožava oporavak cena nafte, kao i da bi cene mogle dodatno da padnu, što bi nanelo dodatni udarac "krhkoj" globalnoj ekonomiji.

Usporavanje tržišta u razvoju koči oporavak cena nafte

U novom kvartalnom izveštaju Svetske banke o perspektivama na tržištima sirovina, prognozira se da će cena nafte u 2016. godini iznositi 37 dolara za barel, što je znatno niža procena u odnosu na projekciju iz oktobra prošle godine od 51 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

"Brže usporavanje zemalja u razvoju nego što je očekivano, naročito u kombinaciji sa finansijskim poteškoćama, moglo bi znatno da obori cene sirovina, otežavajući rast globalne ekonomije i izvoz sirovina", navodi se u izveštaju SB.

Zbog prekomernih globalnih zaliha i usporavanja tražnje, cene nafte su sredinom januara pale ispod 30 dolara za barel, na nivoe koji su poslednji put viđeni pre 12 godina.

Svetska banka je nedavno snizila projekcije privrednog rasta za zemlje u razvoju, nakon što je taj rast prošle godine usporio na 3,3 odsto, što su najslabiji podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) tog regiona od 2010. godine.

Zemlje u usponu su od 2000. godine bile glavni pokretač rasta tražnje sirovina, zbog čega, kako se dodaje u izveštaju, slabljenje perspektiva rasta tog regiona ugrožava cene sirovina.

"Niske cene sirovina su mač sa dve oštrice, jer potrošači u zemljama- uvoznicima imaju korist, dok proizvođači u zemljama-izvoznicima pate. Potrebno je vreme kako bi se benefiti niskih cena nafte transformisali u snažniji ekonomski rast unutar država-uvoznica", izjavio je direktor Grupe Svetske banke za perspektive razvoja, Ajhan Kose.

Smanjenje projekcije cene nafte za 2016. godinu od 27,5 odsto je, kako se navodi u izveštaju, odraz niza faktora u odnosu između ponude i tražnje nastalih u protekla tri meseca.

"Proizvodnja nafte u SAD je pokazala veću otpornost čemu je doprinelo smanjenje troškova i veća efikanost", poručuje Svetska banka.

Kao druge faktore od uticaja na snižavane prognoze, SB navodi brži od očekivanog povratak iranske nafte na tržište, nakon što su toj zemlji ukinute međunarodne sankcije, kao i blagu zimu na severnoj zemljinoj hemisferi, što je smanjilo potrebu za grejanjem.

Cene nafte, koje su u 2015. godini pale za 47 odsto, trebalo bi u ovoj godini da slabe sporijim tempom, odnosno za dodatnih 27 odsto, prema izveštaju SB.

Svetska banka takođe predviđa da će oporavak cena nafte biti postepen i da će u 2017. godini cena "crnog zlata" dostići 48 dolara za barel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zemlje uvoznice nafta cena nafte oporavak cene nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana