Tekst objavljen: 07.11.2015 17:29        


Srbija godišnje izgubi između 10 i 15 miliona evra, zato što se državni servisi na internetu prave pojedinačno, a ne u domenu cloud usluga, izjavio je danas direktor republičke Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović i ocenio da Nacionalni portal eUprava ima sve predispozicije i mogućnosti da postane prvi državni cloud.

Uštede i do 15 mil EUR ako servise pravimo u "Cloud-u"

"Neke informacije, kao što su identiteti građana, nikad neće moći da napuste okvire države, niti okvire samog sistema državne uprave. Međutim, pitanje je dana kada ćemo implementirati neka druga rešenja za druge tipove dokumenata", rekao je Stojanović na panel diskusiji "Kako da mi upravljamo poslovnim procesima, a ne oni nama", koja je održana danas u okviru konferencije Bizit 2015.

Stojanović je rekao da Direkcija za elektronsku upravu radi na studiji koju će vrlo uskoro i prezentovati, a koja će pokazati kakve sve uštede može da donese primena novih tehnologija.

"Direkcija za elektronsku upravu, kroz Nacionalni portal eUprava, već nekoliko godina nudi klaud kao rešenje", rekao je Stojanović .

Poslovni procesi, njihova važnost za efikasno funkcionisanje sistema, zatim korporativna kultura, ili kako naterati radnike da zavole svoje poslovne procese, kao i rukovodstvo - izveštavanje, razumevanje izveštaja, unapređenje poslovanja, bile su samo neke od ključnih tema za uspešno poslovanje, koje su otvorene na ovom panelu.

Bizit je jedina konferencija u Srbiji koja okuplja predstavnike domaće privrede i stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija.

Ove godine održana je sa ciljem da u stručnoj javnosti pojača svest o značaju primene savremenih informacionih tehnologija u poslovanju i njihovom sve većem uticaju na ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata, naevdeno je u saopštenju Direkcije za elektronsku upravu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cloud eUprava informacione tehnologije država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana