Tekst objavljen: 26.02.2014 9:00        


Narodna banka Srbije preporučila je komercijalnim bankama da smanje kamate na dozvoljeni i nedozvoljeni minus, koje su ocenjene kao previsoke - u nekim slučajevima i 80 odsto godišnje. Neke banke tvrde da su kamate već smanjile i da podaci koje mediji objavljuju više ne stoje. Problem je, kažu bankari, komplikovana procedura.

Uzelac: Klijenti najsnažnije mogu da utiču na kamate

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica je rekao da je zanimljiva rekacija NBS koja je na ovaj način pokušala da istakne taj veliki opseg kamatnih stopa, pre nego da se to tržišno regulisalo.

Govoreći o tome imaju li banke prostor da te kamatne stope snize, Uzelac je rekao da banke različito funkcionišu, različito plaćaju nabavku tog novca koji nam daju kao pozajmicu i neke banke će stvarno napraviti računicu da su skupo platile taj novac koji nam pozajmljuju. Prema njegovim rečima, zato možda neće imati previše prostora da smanje kamatne stope, pa je na nivou Saveta NBS da se nađe model za sniženje kamatne stope.
- Neka istraživanja govore da se kamatne stope po osnovu dozvoljenog minusa kreću od 20 do 40 posto godišnje. Ako gledamo to u cenovnom smislu, suština je da možete proći i duplo skuplje ako se opredelite za pogrešni izbor, a u pitanju je potpuno ista usluga kod svih banaka - rekao je Uzelac.

Kada stigne signal od NBS na nivou saveta ili preporuke je signal da se ne radi o celom bankarskom tržištu, nego da se prosto tim želi prozvati određni broj banaka koje imaju visoke kamatne stope, i možda je to način da se sa nekim savetom pokušati da reši problem, kaže Uzelac.

Uzelac je objasnio da na nivou od zaduženja od prosečno 30.000 dinara, na godišnjem nivou se uštedi oko 6.000 dinara ukoliko se klijent odluči za kamatnu stopu od 20 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pročitajte koliko vam banke naplaćuju minus


- Ako ste primera radi u dozvoljenom minusu 30.000 dinara tokom cele godine prosečno, i ako to imate u opcijama u banci A i banci B, banka A daje kamatnu stopu od 40 odsto vi ćete po osnovu te kamate platiti 12.000 dinara, dok za opciju od 20 odsto vi ćete platiti 6.000 dinara po osnovu kamate na dozvoljeni minus - rekao je Uzelac i dodao da će biti zanimljiva reakcija banaka.

- Ono što je jako bitno u ovom trenutku je da je podignuta svest građana i prosto svesnost da postoje razlike na tržištu, i da te razlike upošte nisu male. To je uvod u jednu cenovnu konkurenciju koju će na kraju tržište diktirati, a mi kao krajnji korisnici smo najsnažniji mehanizam koji može da ubedi banke da snize kamatne stope, tako da ja više računam na tu kartu nego na neke savete - dodao je on.

Uzelac smatra da nismo kao klijenti odreagovali da odemo u drugu banku čim nam se ponudi neka skupa usluga, pa regulator tržišta, NBS, mora da nađe odgovarajuće rešenje.

Evo i zašto treba biti oprezan sa dozvoljenim minusom

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dušan uzelac kamatica banke klijent banke klijenti banke dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus kamate kamata nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana