Tekst objavljen: 20.01.2014 9:00        


Da je dozvoljeni minus, odnosno minus po tekućem računu, najskuplji vid kreditiranja koji banke u Srbiji nude svojim klijentima poznato je svima koji su imali prilike da njegovu cenu osete u svojim novčanicima. A takvih, imajući u vidu sveopštu finansijsku krizu, nije malo.

Oprezno sa minusom: Dozvoljen ne znači isto što i dobar

Na njihove muke nedavno se osvrnula i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković pozvavši banke da snize cene ove svoje „usluge“.

Podaci iz Kreditnog biroa Srbije govore da se kod nas kod servisiranja obaveza po računu prilično kasni. Dok je za građane kod svih zajmova docnja krajem prošle godine bila pet odsto, za pozajmice po računu iznosila je osam odsto. Od 4,55 miliona računa, koliko se kod nas koristi, u docnji je 260.738, i to za sumu od 47,51 milijardi dinara.
- Kako je ovaj plasman za banke najmanje rizičan, u smislu da je odgovornost personalizovana, da se tačno zna da za vraćanje kredita koji je, na primer, uzeo Marko Marković, odgovara, odnosno garantuje, baš on svojim poslom, platom, kućom, onda bi i cena trebalo da bude niža jer banka zna gde će, kako i od koga naplatiti svoj dug - izjavila je tom prilikom ona.

Tabaković je rekla i da "NBS ne želi da bude ni sudija, ni inkvizitor, ali ni nemi posmatrač situacije u kojoj su svi nezadovoljni, koja nikome ne ide u prilog, ni klijentima, ni bankarima".

Istovremeno, bankari odgovaraju da bi do smanjenja kamata na ovaj vid pozajmice moglo bi da dođe tek ukoliko bi se inflacija zadržala na niskom nivou, kurs bio stabilan, i srezao nivo problematičnih kredita.

Oni navode i da je, u poređenju sa gotovinskim kreditima, cena tog proizvoda viša jer banka nije u mogućnosti da predvidi momenat u kome će ga klijent koristiti i uvek mora imati likvidna sredstva na raspolaganju koja ne može plasirati u druge zajmove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta je dozvoljeni minus i kako ga koristiti?

Minusi po tekućem računu je vid kreditiranja koji banke odobravaju klijentima na osnovu redovnih mesečnih primanja, najčešće u visini mesečne zarade.

Prema regulativi Narodne banke Srbije, dozvoljeni minus se odobrava u vremenskom periodu od maksimalno 12 meseci, nakon čega klijent mora da obezbedi pozitivan saldo na računu bar jedan dan kako bi ostvario pravo na obnovu ovog vida kreditiranja.

Dozvoljeni minus po tekućem računu može biti od koristi kada, na primer, kasni isplata zarade a postoje troškovi koji se moraju odmah platiti.

Ipak, koristite ga samo kada je to zaista neophodno i nikada ga nemojte koristiti kao dugoročni vid kreditiranja jer se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou pa vam je u interesu da ga što kraće koristite.

Takođe, vrlo je važno da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa i da pazite da vam se ne dogodi da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćeni minus.

U tom slučaju ulazite u takozvani „nedozvoljeni minus“ koji sa sobom vuče efektivne kamatne stope i preko 100 procenata na godišnjem nivou a rizikujete i da vam banka nakon toga ne obnoviti pravo na dozvoljeni minus.

A šta ako...

Jedna od najvećih opasnosti kod korišćenja dozvoljenog prekoračenja je konstantno korišćenje minusa čime plaćate visoku kamatu i nalazite se u opasnosti da uđete u zonu nedozvoljenog minusa.

Zato, ukoliko nemate mogućnost da izmirite obaveze po dozvoljenom minusu razmislite o uzimanju kredita za refinansiranje. Kamate kod ovakvih kredita su drastično niže i ponekad mogu predstavljati najmanje loše rešenje za izlaz iz nepovoljne situacije.

Tražite najpovoljniji refinansirajući kredit?

Evo rešenja!


1 komentar

  1. User image
    sladjanar 26.01.2014 12:04

    aik banka svojim,klijentima,penzionerima daje jako povoljan nacin koriscenja dozvoljenog minusa i nije bas onako kako je dato u navedenoj tabeli

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica klijenti banke klijent banke banke kamate na minus nedozvoljeni minus dozvoljeni minus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana