Tekst objavljen: 07.04.2015 15:36        


Povećanje primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera nije realno do 2017. godine, bez obzira na to što su prvi rezultati fiskalne konsolidacije dobri, izjavio je danas urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), Stojan Stamenković.

Veće plate i penzije tek od 2017.godine

On je na predstavljanju novog broja MAT-a naglasio da je izmenama zakona o budzetskom sistemu i aranžamnom sa MMF-om precizirano da će se penzije i plate povećati tek kada njihova izdvajanja iz bruto domaćeg prizvoda (BDP-a) padnu na 11 i 7,0 odsto, sa sadašnjih 13 i 10 odsto, respektivno.

"Samo izuzetno optimistične i nerealne pretpostavke o dinamici BDP-a dovode do očekivanja da će povećanje biti moguće pre isteka aranžmana sa MMF-om", rekao je Stamenković.

Još jedno formalno ograničenje za rast plata i penzija je to što je prilikom sklapanja aranžmana sa MMF-om dogovoreno da će se bolji budžetski rezultati koristiti za vraćanje dugova države i za više javnih investicija umesto za povećanje primanja, dodao je.

Kako je ukazao, budžetski deficit je u prvom kvartalu manji nego što se očekivalo za pet do deset milijardi dinara, a ne za dvadesetak milijardi.

Deficit nije toliko manji, kaže on, zato što je i prilikom rebalansa minus u kasi nerealno planiran.
Takođe, podsetio je da su se u prva tri meseca "neočekivano i nerealno u budžet slile dividende državnih preduzeća", ukupne vrednosti oko osam milijardi dinara, kao i vanredni prihodi od licence za 4G tehnologiju od 2,5 milijarde dinara.

"Ovi prihodi od dividendi, koji iznose oko 11 milijardi dinara, su privremeni i na njih ne može da se računa u nastavku godine", rekao je Stamenković.

Treća stvar koja je, prema njegovim rečima, uticala na bolji budžetski rezultat je i to što su u prvom kvartalu smanjene javne investicije, pa se po tom osnovu uštedelo oko pet milijardi dinara.
Stamneković je mišljenja da bi, u cilju smanjivanja javnog duga do 2017, trebalo nastaviti fiskalnu konsolidaciju, odnosno štednju, i nakon 2017.

Preporučuje se, kako je rekao, i otkup dela skupljih kredita iz povoljnijih zajmova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF penzije deficit državni povećanje plata u 2017 povećanje penzija u 2017 plate javnog sektora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana