EUR 117,58 USD 104,70 CHF 110,67

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.07.20. :: 117.5741 rsd

Tekst objavljen: 25.05.2020 15:45        


Dve domaće kompanije razvile su uređaj koji omogućava procenu fiziološkog stanja biljaka, čija primena bi mogla biti od velikog značaja u poljoprivredi

Velika promena u poljoprivredi: Domaće kompanije napravile uređaj koji može da otkrije da li je biljka zdrava

Naime, novosadski Institut BioSens i kompanija Bitgear razvile su industrijski prototip Plant-O-Metra. To je uređaj koji omogućava procenu fiziološkog stanja biljaka, od suštinske važnosti za njihovu negu i bolji razvoj.

Ljudsko oko može da primeti samo određene promene na biljkama (sparušeni listovi, žuti i braon listovi, pege na biljci…), ali tada za biljku već može biti kasno.

Zato Plant-O-Meter uočava promene i pre nego što postanu vidljive. On analizira i procenjuje koliko je biljka zdrava, odnosno kakva je sposobnost fotosinteze, da li postoji potreba za đubrenjem i navodnjavanjem.

Uređaj emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja.

Podaci se putem bluetooth konekcije šalju pametnom telefonu sa kojim je uređaj povezan, preko kojeg se dalje prenose u informacioni sistem zajedno sa GPS lokacijom uzorka.

Uređaj je napravljen tako da prikazuje rezultate merenja nezavisno od doba dana i vremenskih uslova.

Naša intelektualna svojina

Direktor Instituta BioSens, Vladimir Crnojević, kaže da je ovaj prototip važan iskorak u poljoprivredi. Dodaje da saradnja između nauke i privrede mora biti snažna i slojevita, kako bi pozitivan uticaj na ekonomski razvoj i dobrobit celog društva bio sveobuhvatan.

„Partnerstvo između BioSensa i jedne domaće inovativne kompanije koja ovakav proizvod može da plasira na tržište je od suštinske važnosti. Cilj je da se sve razvija u Srbiji, od naučne ideje do proizvoda. Generalno u IT sektoru najviše je prisutan outsourcing, a sada već Srbija razvija svoju intelektualnu svojinu koju može da plasira na strana tržišta, tako da dodata vrednost ostaje kod nas. Naravno, drugi podjednako važan cilj je da poljoprivreda konstantno napreduje kroz digitalizaciju i uhvati korak sa svetskim trendovima. Zato je svrha ovakvih uređaja zapravo trostruka: olakšavaju posao, čine poljoprivredu efikasnijom i pospešuju digitalnu njenu transformaciju”, tvrdi on.

Uređaj će biti jednostavan za upotrebu i pristupačan – njegova cena biće znatno niža od konkurencije kako bi domaći poljoprivrednici koji žele da primenjuju koncept precizne poljoprivrede mogli što lakše da se uključe u proces digitalizacije.Takođe, za uređajem ovakvog tipa postoji velika potražnja na svetskom nivou – Institut BioSens je već dobio veći broj upita i narudžbina iz celog sveta, a prva dva prototipa idu u Japan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bio sens biljke zdrave biljke bitgear poljoprivreda voće i povrće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.38

ostavite komentar