Tekst objavljen: 05.05.2015 12:36        


Evropska unija je danas podigla prognozu privrednog rasta 19-člane evrozone, uprkos značajnom sniženju prognoze za Grčku.

Viša privredna prognoza za evrozonu, za Grčku snižena

U prolećoj privrednoj prognozi za evrozonu, Evropska komisija predviđa da će zemlje monetarne unije u 2015. ostvariti ekonomski rast od 1,5 odsto, 0,2 odsto viši u odnosu na prognozu iz februara, prenosi agencija Frans pres.

Za 2016, Komisija prognozira privredni rast od 1,9 odsto u evrozoni.

Komisija navodi da će evrozona ostvariti korist od niza faktora, uključujući niže cene nafte, stabilnu globalnu ekonomsku prognozu, slab evro, monetarne stimulacije koje je pokrenula Evropska centralna banka i manje štedljive budžetske politike.

"Oporavak ekonomija u Evropi jača. Mada je to ohrabrujuće, moramo da se postaramo da taj oporavak bude održiv", rekao je komesar EU zadužen za evrozonu Valdis Dombrovskis.

Privredni oporavak evrozone predvodi najveća evropska ekonomija, Nemačka, za koju se u 2015. prognozira solidan rast od 1,9 odsto, a u 2016. 2,0 odsto. Još jedna zemlja kojoj se predviđa snažan rast je Španija, sa 2,9 odsto u ovoj i 2,6 odsto u idućoj godini.

Jedina zemlja evrozone koja se suočava sa ozbiljnim problemima je Grčka, koja još uvek pokušava da postigne sporazum o reformama sa međunarodnim kreditorima. Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

Komisija u Grčkoj u 2015. očekuje privredni rast od 0,5 odsto, čitavih dva odsto manje u odnosu na februarsku prognozu. U 2016, privredni rast bi trebalo da ubrza na 2,9 odsto. Komisija je dodala da je prognoza privrednog rasta Grčke podložna brojnim faktorima neizvesnosti, budući da je pozitivan momentum s kraja prošle godine kada je Grčka izašla iz recesije okončan.

Komisija navodi da je prethodna prognoza koja je predviđala privredni rast od 2,5 odsto u Grčkoj bila zasnovana na pretpostavci da će ta zemlja postići sporazum sa kreditorima do kraja juna, kada ističe postojeći program pomoći.

Javni dug Grčke, već najviši u evrozoni, porašće ove godine na 180,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, pre nego što se u 2016. spusti na 173,5 odsto, navodi EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska komisija Grčka frans pres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana