Tekst objavljen: 04.05.2016 12:01        


U Srbiji je u prva tri meseca 2016. godine zaključeno novih lizing ugovora u vrednosti 58 miliona evra, što je za 18,7 miliona evra više u odnosu na isti period 2015. godine, saopšteno je danas iz Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

Više lizing ugovora u prvom kvartalu za 18,7 mln evra

Prema rečima Teodore Milenković, generalnog sekretara ALCS, rast je zabeležen u sva četiri segmenta plasmana lizing industrije.

Finansiranje putničkih vozila je, kako dodaje, takođe poraslo sa 15 na 16 miliona evra, kao i finansiranje mašina i opreme, sa 12 na 16 miliona evra, u odnosu na prvi kvartal 2015.

Milenković je istakla da su od početka 2016. godine, među najvećim korisnicima lizinga bile kompanije iz kategorije saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinarstva.
"Lizing je, kao sredstvo finansiranja, velika podrška privrednom sektoru, pa jačanje privrede za sobom povlači i rast lizinga", kaže Boris Stević, predsednik ALCS.

On naglašava da se na rast lizinga može i dodatno uticati izmenom Zakona o finansijskom lizingu, koju je ALCS u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja, pokrenula prošle godine.

"Očekujemo izmenu Zakona o finansijskom lizingu, koji predviđa nekoliko ključnih inicijativa. Pre svega, potrebno je omogućiti da davaoci lizinga mogu vršiti i poslove operativnog lizinga".

Stević dodaje da, pored toga, predlog izmene zakona podrazumeva i sniženje iznosa visokog kapitalnog cenzusa kod obavljanja poslova lizinga nepokretnosti, koji trenutno iznosi pet miliona evra za lizing kompanije, što je, kako ocenjuje, neosnovano s obzirom na to da lizing kompanije nisu depozitne institucije.

"Takođe, smatramo da trenutni Zakon o finansijskom lizingu nedovoljno definiše odgovornosti primaoca lizinga i da se mora menjati", objasnio je predsednik ALCS, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kvartal lizing lizing ugovori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana