Tekst objavljen: 25.10.2019 12:55        


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije prvi je resor u Vladi Srbije koji je uveo mogućnost promene utvrđenog početka i završetka radnog vremena zaposlenih, po odobrenju rukovodioca

Vlada dozvolila,  a radnici biraju kakvo će im biti radno vreme

Ova mogućnost promenjivog radnog vremena uvedena je zbog usklađivanja privatnih i poslovnih obaveza, a pre svega rada i roditeljstva.

"Radno vreme može početi u intervalu od 7.00 do 8.30 časova, a završava u intervalu od 15.00 do 16.30 časova, istekom osmočasovnog dnevnog radnog vremena", saopšteno je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Kako su pojasnili za "Blic Biznis" ova odluka se odnosi samo na njihovo ministarstvo, a ostali resori imaju pravo da to isto traže od Vlade.

U saopštenju je navedeno da je ovo pitanje regulisano Rešenjem o utvrđivanju rasporeda radnog vremena zaposlenih i ostalih radno angažovanih u ovom resoru, a koje je usvojeno na redovnoj sednici Vlade Srbije.

"Strategija podsticanja rađanja kao jedan od svojih ciljeva utvrđuje i promovisanje postojećih zakonskih rešenja koja se tiču boljeg usklađivanja rada i roditeljstva", istaknuto je u saopštenju.

Resorni ministar Zoran Đorđević rekao je da su zaposleni i njihova prava u fokusu rada resora kojim rukovodi, te je Ministarstvo napre na svojim zaposlenim primenilo brojne svetske primere dobre prakse.

"Ovo ministarstvo je pionir u brojnim inovacijama kada je reč o oblasti rada i radnih odnosa. Želimo da naši zaposleni budu zadovoljni, da mogu da usklade sve svoje obaveze, jer samo će na taj način nastaviti da rade sa elanom, što nam je veoma važno, budući da se njihov posao odnosi indirektno na sve građane", rekao je Đorđević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Đorđević je dodao da su istraživanja pokazala da su i vodeće svetske kompanije uvođenjem kliznog radnog vremena efektivno smanjile neproduktivan rad, povećale zadovoljstvo zaposlenih, smanjile troškove i potrebu za prekovremenim satima na radnom mestu.

Konvencija Međunarodne organizacije rada broj 156 o jednakim mogućnostima i tretmanu za radnike i radnice sa porodičnim obavezama, koju je Srbija ratifikovala, utvrđuje, između ostalog, da su problemi radnika sa porodičnim obavezama aspekti širih pitanja koja se odnose na porodicu i društvo, a o kojima treba voditi računa u nacionalnim politikama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne institucije ministarstvo rada zoran đorđević radno vreme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana