Tekst objavljen: 22.08.2019 14:55        


Predstavnici sindikata, Unije polodavaca i Ministarstva finansija Srbije izneli su danas predloge o minimalnoj ceni rada, ali nisu usaglašeni, rekao je član pregovaračkog tima za utvrđivanje "minimalca" za narednu godinu u ime sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić

Vlada i sindikati daleko od dogovora o minimalcu

On je posle sastanka pregovarača za Betu rekao da je Ministarstvo finansija predložilo da se minimalna zarada poveća od šest do deset odsto i da najniža cena rada po satu iznosi umesto 155,3 dinara od 165 do 170 dinara, što bi za 174 sata mesečno iznosilo približno 30.000 dinara.

"Unija poslodavaca je ocenila da je prihvatljivo povećanje od šest do deset odsto uz poresko rasterećenje, ali o tome koliko ono konkretno treba da bude danas nije razgovarano", rekao je Ristić.

Dodao je da bi prema računici Unije poslodavaca "minimalac" po satu trebalo da iznosi 170,80 dinara pa bi za 174 sata iznosio 29.719,20 dinara. Učešće minimalne zarade u minimalnoj potrošačkoj korpi tada bi iznosilo 80 odsto, a u prosečnoj zaradi 54 odsto.

Reprezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS "Nezavisnost" imaju jedinstven stav da cena rada po satu treba da iznosi 193,7 dinara, što bi za 174 sata iznosilo oko 33,700 dinara i pokrivalo bi minimalnu potrošačku korpu 90 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"To je u skladu sa dogovorenim ciljem da se krajem naredne godine izjednači vrednost minimalne zarade sa minimalnom potrošačkom korpom", rekao je Ristić.

Razgovori države, poslodavaca i sindikata biće nastavljeni 30 avgusta.

1 komentar

  1. User image
    dragankpt 22.08.2019 23:27

    Trla baba lan, MCR=min.pot.korpa uslov sindikata ili strajk do ispunjenja odnosno kolektivno isclanjenje iz sindikata. Onda je opsti interes svih za kotrolu cena-pot.korpe. Jadni poslodavci, ko se cega odrice kod svakodnevnih snizenja-akcija do 70% ,ko vise zahvata drzavnici ili poslodavci???

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minimalac pregovori o minimalcu povećanje minimalca sindikati Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana