Tekst objavljen: 01.07.2022 12:40        


Ponovo rastu cene gasa na svetskom tržištu, Vlada Srbije opet ograničila cene gasa i goriva. Država akcize na benzin i gasna ulja smanjila 20 odsto. Pomoćnik ministra energetike Raša Kojčić kaže za RTS da je cilj mera sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta svim vrstama energenata. 

Vlada ponovo ograničila cene nafte i gasa i zabranila izvoz dizela


Kupac-proizvođač svakog domaćinstva dobija i dodatnu energetsku sigurnost jer ima sopstvenu elektranu u kojoj proizvodi struju, ističe državna sekretaka Jovanka Atanacković, govoreći o obnovljivoj energiji i pojednostavljenoj proceduri dobijanja solarnih panela.

Vlada je privremeno ograničila cene gasa, a ograničavanje cene goriva produžila do kraja jula. Iz Ministarstva trgovine saopštavaju da nepravilnosti u primeni Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata na pumpama vozači mogu prijaviti na telefon 066/847-00-27.

Vlada je privremeno zabranila izvoz evrodizela i smanjila akcize na derivate nafte. Takođe, novim propisima pojednostavljene su procedure za one koji žele da stave solarne panele.

Energetska kriza je sve oštrija, cilj mera je smirivanje tržišta energije i zaštita građana i privrede od posledica sve viših cena energenata.

Raša Kojčić, pomoćnik ministra energetike, rekao je za RTS da je cilj sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta svim vrstama energenata, u tu grupu spadaju prirodni gas i derivati nafte.

"Sve države pa tako i naša trude se da maksimalno zaštite domaće potrošače kako ne bi osetili efekte energetske krize na globalnom nivou. Cena prirodnog gasa na svetskom tržištu svakodnevno raste, što je rezultat smanjenih isporuka Severnim tokom 1 i globalnih dešavanja", kaže Kojčić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dočekati spremno grejnu sezonu

Kaže da su u proteklom periodu obezbeđene dovoljne količine prirodnog gasa, po povoljnoj ceni, to je trogodišnji ugovor – puni se podzemno skladište Banatskog dvora, jer osnova je dočekati spremno grejnu sezonu. "Dobili smo po naftnoj formuli prirodni gas, što znači da se prirodni gas nabavlja po najpovoljnijoj mogućoj ceni", podvlači Kojčić.

Kojčić ističe da su uredbom su zaštićeni svi kupci na nivou prosečnih cena iz novembra.

Petak je, danas će do 15 sati biti nova korekcija cena derivata na osnovu kretanja sirove nafte na svetskom tržištu. Ministarstvo energetike pravi analizu veleprodajnih cena.

"Gledajući efekte globalne krize, gledajući kretanja derivata u regionu i na svetskom nivou, vidimo da konstantno dolazi do fluktuacije, derivati idu gore-dole, u zavisnosti od potražnje, pratimo sve te efekte i posle sastanka sa Ministarstvom privrede i relevantnim činiocima sagledaće se efekti koji su bili u proteklih sedam dana i videće se koje će biti cene derivata", napominje Kojčić.

Obnovljiva energija – šta je pojednostavljeno

Vlada je izmenila i Uredbu kojom se olakšava procedura za građane i privrednike koji žele da sami proizvode obnovljivu energiju.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković rekla je da je ovo veoma važna mera, kada se priča o energetskoj bezbednosti i sigurnosti jer kupac-proizvođač svakog domaćinstva i privreda koja postane kupac-proizvođač dobija i dodatnu energetsku sigurnost jer ima sopstvenu elektranu u kojoj proizvodi struju i manje je podložno krizi.

"Vlada je prošle godine predložila, a parlament usvojio, zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je uveo kupce-proizvođače, nakon toga je doneta uredba koja je pojednostavila sve uslove posebne za domaćinstva da postanu kupci-proizvođači, umesto nekadašnjih 20 koraka od šest meseci čekanja da se završe procedure i kupe paneli, nađu licencirani inženjeri – zaključi se ugovor uz ispunjenje tehničkih uslova sa distribucijom, u praksi se to dešava za svega par nedelja", napomenula je državna sekretarka.

Izmenom uredbe želimo da pomognemo onima koji žele da proizvode električnu energiju uz pomoć solarnih panela samo za sopstvene potrebe bez predaje viška koji će predavati mreži, osim da zaključe ugovor sa EDB-om neće imati dodatnih tehničkih uslova, podvukla je ona.

Za šest meseci dva megavata priključenih kupaca

Atanackovićeva navodi da za šest meseci ima dva megavata priključenih kupaca-proizvođača na mreže, 60 domaćinstava, osam privrednih kompanija, a 25 megavata je na čekanju i očekuje se da se u narednim mesecima priključe.

"Efekat je važan jer je proteklih 10 godina razvijeno samo 11 megavata električne energije pomoću solarnih panela, do kraja godine očekujemo tri puta više za godinu dana nego prethodnih decenija. Mere su dale rezultat", zaključila je Atanackovićeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije ministarstvo energetike zabrana izvoza ograničenje cena gorivo dizel benzin cene goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana